Sentrum: I sitt andre leveår fremviser Rakettnatt en klar musikalsk profil, med aktuelle og relevante kvalitetsartister, som i tillegg vil appellere til massene.

Rakettnatt er profilmessig litt på siden av den tradisjonelle rockfestivalen i Telegrafbukta, og med en klart tydeligere musikalsk rød tråd enn den nå avdøde Døgnvillfestivalen. Eller, «Som en slags indie-Døgnvill for folk som er mer opptatt av musikalske opplevelser, enn fyll og nostalgi», som jeg overhørte en ung mann si her om dagen.

Men, hvem spiller? Hva spiller de? Og når?

Og kommer ordfører Jens Johan Hjort til å innlede festivalen med en gråtkvalt versjon av The Beatles’ «Yesterday», for så å lansere sitt kandidatur som TILs nye spillende styreformann?

Slapp av, puss danseskoene og kjem luggen – dette er iTromsøs guide til artistene vil du møte på Stortorget fredagskvelden:

17.15 Robaat

Denne, objektivt og subjektivt sett, vakre duoen kjenner nok mange lesere som to tredeler av det nå avviklede countrypopbandet The Bonbons. Kine Yvonne Berntsen og Julie Alapnes Norman har på ingen måte kastet sin naturlige sjarm over ripa på robaaten, men har redusert sukkerinnholdet og satt kursen mot et mørkere og mer atmosfærisk musikalsk farvann, samt lagt tyngre vekt på folketonene som også var en del av The Bonbons.

Duoen vil garantert stille med et tilnærmet overkvalifisert knippe spellemenn i ryggen, da de tidligere har vært forsterket med de hekla stålstrengene til Tore Bruvoll og den ettertraktede Vamp/VidarJohnsen/Mari Boine-bassisten Kjetil Dalland. Om de barske mannfolkene fra videoen til singelen Poor Old Billy dukker opp – også denne gang uten så mye som en sokk på finstasen – er jeg litt mer usikker på.

18.15 Kristian Kristensen

Harstadværingen Kristian Kristiansen har allerede rukket å gjøre seg godt kjent for tilhengere av tv-programmet The Voice, der hans hyppige falsettbruk og vokale prestasjoner for øvrig nesten ga fast turnusjobb på Olympiatoppens Toppidrettssenter, avdeling for Oral Eksellense (OTOrE). Og etter hvert er det langt flere enn Espen Lind og Christer Falck som har sperret opp øynene og spisset ørene i retning av sølvstrupens musikk.

Singelen «Lyset» ble kåret til Årets Urørt av NRK P3, og er et kroneksempel på grandios og bombastisk popmusikk som står seg godt på festivalscener.

Sammenlikningene med Bon Iver og Jeff Buckley er nok foreløpig i overkant flatterende rent kvalitetsmessig, men de gir allikevel en god pekepinn på stien Kristensen trår rent musikalsk. Som en ekte harstadværing, velger den unge mannen å holde på dialekten også i sitt profesjonelle virke – noe som gir hans tekster et direkte og naturlig preg.

19.25 Jaga Jazzist

Å beskrive musikken til Jaga Jazzist for uinnvidde, er sånn cirka like lett som å fremføre «Ja, vi elsker» med en vasstrukken didgeridoo. Og etter å ha vært blant Norges mest profilerte band både innen- og utenriks i to tiår, burde det strengt tatt heller ikke være nødvendig.

Det er fristende å si at Tønsberg-gjengen hverken spiller black metal eller country, men veldig mye av alt det andre. Sannheten er at åttemannsorkesteret alltid har fusjonert et mylder av sjangre, men fotavtrykkene fra elektronika, jazz og progressiv rock har alltid fulgt bandet – fra debutplata i ’96, via deres magnum opus A Livingroom Hush og frem til deres ferske fonogram Starfire.

Antallet flinke musikere garanterer både mangfoldig og romslig lyd som passer like godt for store scener, som for Rakettnatts underliggende utenomjordiske tema. Bandet er også såpass uforutsigbare, at denne konserten har potensiale til å bli festivalens høydare.

Er du hypp på allsang og taktfast pumping av knyttnever mot himmelen, er det nok best å la vorspielet vare enda en stund. Er du derimot interessert i en instrumentalt storslagent og utfordrende konsertopplevelse, er Jaga Jazzist sannsynligvis noe for deg.

21.15 MØ

Bak det noe spesielle artistnavnet MØ skjuler det seg hverken kvige eller kalv, men den danske ungpiken Karen Marie Ørsted. Med bøttevis av attitude har 27-åringen fra Odense albuet seg inn i klubbmusikkens toppsjikt ved hjelp av fjorårets debutalbum No Mythologies to Follow, som ble belønnet med fire danske Spellemannpriser.

Et større antall avspillinger på YouTube samt diverse strømmetjenester, enn de aller fleste andre som kan generere lydbølger, avslører muligens også at dette er en artist som appellerer kraftig til et yngre publikum – en gruppe mennesker som overhodet ikke er bortskjemt med for mye fersk og aktuell musikk fra byens øvrige scener.

MØ er en eksponent for klassisk, elektronisk pop som lydmessig står i gjeld til det (altfor) ofte utskjelte åttitallet. På tross av ganske begrenset fartstid og backkatalog, er Ørsted allerede å regne blant spydspissene innfor elektropopen.

Her er det bare å se frem til et publikum bestående av dansende, ekstatiske tenåringer. I tillegg til deres fortsatt hippe mødre, som drømmer seg tilbake til nattklubbene fra ungdomstida, med hoftene dynamisk rullende til de vågale rytmene.

Var du for øvrig klar over at Ørsted med sin nå avviklede punkrock-duo MOR i 2007 ga ut en EP med den fabelaktige tittelen «Fisse I Dit Fjæs»? Vel, nå vet du det.

22.45 Susanne Sundfør

Susanne Sundførs reise det siste tiåret, har vært blant de mest interessante og inspirerende historiene i norsk musikkliv. En askeladdhistorie av typen foredragsholdere elsker å fortelle, om hvordan en jente fra Haugesund med to tomme hender, klarte å skape en særegen musikk folk over det ganske land ikke en gang var klar over at de hadde savnet.

Sundfør er et stort talent både som sanger og låtskriver, hun evner definitivt å bruke nevnte talent på en scene, og nå gjester hun Ishavsbyen for første gang på tre år.

Det skoleflinke, pianobaserte lydbildet Sundfør var kjent for i starten av sin karriere, har nå transformert seg over i et sound der tunge synther og samplede beats krever betydelig med plass. Hennes plass som Rakettnatt-headliner er med andre ord like naturlig som en rabiat kebabmåse i Storgata rundt midnatt. Den kritikerroste 29-åringen bringer med seg sin musikalske lekenhet og eventyrlyst inn i konsertene, og hun trenger ikke ty til billige showbiz-klisjéer for å fange sitt publikums oppmerksomhet.

Når til og med værmelderne er i godlune på fredagskveldens vegne, kan dette bli en riktig så gøyal avslutning på kveldens rakettprogram.

I rakettkioskens ånd er det bare å spørre deg selv: «Are You Ready For Take-Off?».