Regissør, manusforfatter og skuespiller Ole Giævers «Mot naturen» er den norske kandidaten til å vinne Nordisk råds filmpris 2015. Det skriver PR-byrået Kulturmeglerne i en pressemelding.

Personlig og direkte

Her er den norske juryens begrunnelse:

I Mot naturen skaper Ole Giæver en selvrefleksjon over våre moderne liv og den nordiske mannen av i dag. Med en personlig og direkte fortellerstemme dannes en collage av mentale bilder som uttrykker minner, drømmer, håp og følelsesmessige stemninger. Alt gjort med en humor som tar opp i seg pinligheter, skam og smerte.

Glad og overrasket

Tromsø-regissøren forteller at han ble overrasket over nominasjonen.

– Jeg ble selvfølgelig veldig glad og veldig overrasket også, det er jo bare en norsk film som blir plukket ut. Det er jo veldig stas å få være den norske filmen som er med i en slik konkurranse mot de andre nordiske landene. Det er ikke noe man tar for gitt, så jeg er veldig stolt, sier Ole Giæver til iTromsø.

Filmen ble godt mottatt av kritikerne og dro flere fulle kinosaler.

– Det har vært en fantastisk reise! Jeg har fått reist rundt mye og møtt publikum, og det har vært sånn stas - særlig når man får slike nominasjoner.

350.000 danske kroner

I pressemeldingen kommer det frem at prisen er på 350.000 danske kroner.

– Hva vil det bety for deg hvis du vinner?

– Pengepremien vil ha mye å si, for det er alltid veldig hyggelig å få litt ekstra penger på bok. Men det viktigste for meg er at filmen får en anerkjennelse og oppmerksomhet slik at enda flere får lyst til å se den. Det er jo først og fremst derfor man lager film, fordi man vil kommunisere noe til publikum. Det fineste med nominasjonen er at det skaper ekstra oppmerksomhet rundt filmen, sier Giæver.

Spiller inn ny film i Tromsø

Når iTromsø snakker med han, er Giæver på vei til Tromsø - for å jobbe videre med sin neste spillefilm.

– Jeg er faktisk på vei til Tromsø nå for å gjøre opptak til min neste film. Det er en semantisk film, som et slags filmessay, hvor jeg prøver å videreføre litt fra «Mot naturen» om det å være et menneske i verden. Jeg forsøker å gripe det i en enda større linje, om det å være menneske i ulike situasjoner, i familie, i byen og i universitetet.

Innspillingen i Tromsø vil foregå i ett par dager.

– Vi filmer gjennom et helt år, og vi er omtrent halvveis nå. Så vi reiser rundt og prøver å lage noe bra!

Tromsøværingen er også skuespiller i filmen.

–  Siden det ikke er en dramafilm, så spiller jeg bare meg selv, sier Giæver, som ikke vil avlsøre for mye om hans nyeste filmprosjekt.

Pris deles ut på Island

Nordisk råds filmpris 2015 deles ut 27. oktober i Reykjavik.

Filmen konkurrerer mot fire andre nordiske filmer. Disse er «Stille hjerte» (Danmark), «They have escaped» (Finland), «Virgin Mountain» (Island) og «Gentlemen» (Sverige).

Fikk pris i Berlin

I februar vant «Mot naturen» European Cinemas Labels pris som Beste europeiske film i Panorama-programmet under Filmfestivalen i Berlin.

Ole Giæver har regissert, skrevet manus og spiller hovedrollen i filmen «Mot naturen» som er nominert til Nordisk råds filmpris. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix