LUNHEIM: Det er ikke vanskelig å lage egen pasta og det blir godt!
Selv om den første stabelen lasagneplater mest sannsynlig vil se ut som et takras vil de overgå det meste av ferdigpastaen du får kjøpt i butikken.
I kombinasjon med en god bolognese og en lun bechamel vil du kunne trylle fram en lasagne det vil gå gjetord om å nabolaget.
God, gammeldags Pasta Bolognese
Lasagneplater
400 g italiensk hvetemel «00»
4 egg
Legg melet i en foodprocessor eller i en dunge på et bakebord.
Lag et «krater» i midten av melet og knekk eggene oppi.
Rør eggene med en gaffel. I foodprocessorene kjører du deigen til smuler som du deretter knar smidig på bakbordet.
For hånd rører du inn mel litt etter litt i eggeblandingen og knar til du får en deig som er fast og ikke kleber.
Pakk inn deigen i plastfilm, la den hvile i kjøleskapet i en time.
Dryss bakebordet med mel, kjevl deigen tynn som et spillekort – og skjær ut ruter som du strør med litt polentamel og lar tørke i ti minutter. (NB! Ikke strø med hvetemel – da blir det tapetlim når du skal forkoke platene).
MER PASTA? Vognmannens middag
Kok opp rikelig med saltet vann og kok platene i vannet i to-tre minutter før du legger dem på et rent kjøkkenhåndkle for å tørke litt.
Bolognese-saus
400 g god karbonadedeig
1 løk
1 stor gulrot
1 stang selleri
1–2 fedd hvitløk
1 ss tomatpure
ENDA MER PASTA? Pasta Preferisco
Fres grønnsakene i olivenolje og legg i kjøttdeig. Stek deigen til den er «tørr» – da rører du inn hvitløk og tomatpure. Fres i et minutt før du heller på
2 dl rødvin
2 dl oksekraft
400 g hermetiske tomater
Salt, pepper, 2 laurbærblad, oregano, basilikum og cayennepepper.
La koke i minst en time.
Bechamelsaus
2 ss smør
2 ss hvetemel
Freses samen i en panne til de er skikkelig blandet.
Hell skvettvis på 5 dl helmelk
La koke opp og trekke i fire-fem minutter før du krydrer med salt, pepper, muskatnøtt.
Trekk pannen av plata og bland inn 2 dl revet parmesanost.
Smør en form, legg lagvis bechamel, lasagneplater og bolognese. Siste lag skal være bechamel – og øverst strør du på parmesan før du steker i ovnen på 190 grader i 45 minutter.
Server med salat, brød og en god italiensk rødvin.
Buon appetito!