Elena Yakovleva er utdanna fiolinist fra St. Petersburg. Til Norge kom hun i 1998, og etter noen år i Finnmark gikk veien til Tromsø hvor hun ble ansatt i det som da het Tromsø Symfoniorkester som skulle bli en del av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Men hun er også en multiartist, lager egne show, holder konserter, holder foredrag, komponerer musikk og skriver tekster til egne forestillinger.

– Jeg engasjerer meg like sterkt i underholdning for eldre gjennom Den kulturelle spaserstokken som i det å opptre på en festival eller med Tsjaikovskij på programmet i en flott konsertsal, sier hun.

Smak av Argentina

– Tromsø er en internasjonal by, og jeg har jobba med å få til et prosjekt hvor jeg tar tromsøværinger med ut i verden. Gjennom servering av mat, vin, kultur og kunnskaper ønsker jeg å presentere forskjellige land. Og det hele skal foregå hjemme i min egen leilighet i Anton Iversens vei. Jeg begynner med Argentina 2. oktober hvor arrangementet inngår som en del av Kulturnatt Tromsø, forteller Elena Yakovleva.

– Dette blir en prøveklut på hva jeg ønsker å få til, og har et håp om at jeg kan fortsette ei reise ut i verden i min egen stue, sier Elena.

Fange øyeblikk

– Mennesker og det å finne en mening med livet er viktig for meg. Jeg tenker ofte på at livet er for kort, og hva bruker vi livene våre til. I hverdagen springer vi ofte i ring uten å klare å se hvor vidunderlig ting og folk rundt oss er. Vi har ikke tid til noen som helst. Ikke engang oss selv. Og livet går bare forbi. Derfor har jeg alltid hatt lyst til å fange øyeblikk, sier Elena Yakovleva.

– Store katastrofer rammer verden for tida; flukt fra Syria, kald krig med Russland, jordskjelv i Chile og så videre. Mange av oss har likevel lyst til å oppleve verden, men har ofte ikke mulighet til å reise, sier Elena som vi ta verden inn i sin egen stue.

– Ideen fikk jeg i 2008 da jeg satt på La Bocca i Buenos Aires og nøt tangodans. Omsider er jeg klar til å sette den ut i livet.

Hun rydder plass for 30 mennesker i stua si, har fått serveringsbevilling og i noen ettermiddags- og tidlige kveldstimer 2. oktober byr hun på argentinsk mat, vin og kultur i arrangementet hun kaller «Helt eksklusivt – alt inklusivt».

– Det er fortsatt noen ledige plasser, men siden dette er et lukka selskap, er nødt til å få en påmelding senest 25. september om flere vil være med, opplyser Elena Yakovleva.