Sten Ivar Frydenlund, kunstnerisk leder for Arktisk Sinfonietta, karakteriserer ensemblets samarbeidsprosjekt med kammerorkesteret fra Arkhangelsk som banebrytende både når det gjelder form og konsept.

– Geografisk er det naturlig for oss å samarbeide med musikkrefter i Murmansk og Arkhangelsk. Slik den politiske situasjonen er nå, kan et slikt samarbeid også bidra til kontakt og å ivareta gode relasjoner mellom de to nabolandene i nord, sier Frydenlund.

Musikkeksport

De to orkestrene fra hver sin side av grensa vil i dette prosjektet slå sine krefter sammen og spille som ett ensemble. Arktisk Sinfonietta har fått støtte fra Barentssekretariatet som bidrag til sine kostnader ved prosjektet. I denne omgang skal det være konserter i Arkhangelsk og Murmansk. Senere i høst skal de to orkestrene også turnere sammen i Finnmark.

– Gjennom dette prosjektet får vi også mulighet til å eksportere ny norsk musikk østover, blant anna musikk skrevet av tromsøkomponisten Erik Stifjell, forteller Frydenlund.

– Jeg får selv muligheten til å delta i prosjektet, ikke bare som komponist, men også som slagverker i Arktisk Sinfonietta. Og jeg gleder meg til å få urframført min egen musikk for publikum i et land hvor mye av samtidsmusikken er mer mainstream enn her i Norge, på samme måte som den i hovedsak også er det i USA, kommenterer Erik Stifjell.

I tillegg vil Arktisk Sinfonietta også ha med seg verket «Tale of Led and Light» skrevet som en kommentar til det som skjedde på Utøya av en av Norges mest kjente samtidskomponister, Maja S.K. Ratkje.

Vil være banebrytende

Arktisk Sinfonietta reiser med ni musikere, i hovedsak blåsere og slagverkere. Arkhangelsk State Chamber Orchestra med sin sjefdirigent Vladimir Onufriev er et kammerorkester basert på strykere. Orkesteret har flere ganger gjesta Tromsø, sist sammen med tromsømusikeren Ola Rokkones som solist på saxofon.

– Dette prosjektet er med på å befeste Arktisk Sinfonietta som det vi ønsker ensemblet skal være; et orkester som gir banebrytende konserter ikke bare her i Tromsø og Nord-Norge, men også i Russland, Finland og Sverige, sier Sten Ivar Frydenlund.

Sentrale: Komponist og slagverker Erik Stifjell (til venstre) og kunstnerisk leder Sten Ivar Frydenlund. Foto: Helge Matland
RATKJE: Arktisk Sinfonietta har også med seg musikk av samtidskomponisten Maja S. Ratkje til Russland. Foto: Maarit Kytöharju