New Jersey-musikeren ble gjennom norske mellommenn snappet opp av stjerneprodusenten John Agnello, som tidligere har jobbet med storheter som Patti Smith og Sonic Youth – samt norske giganter som Madrugada og Turboneger. Skiva er innspilt i Haldens legendariske studio Athletic Sound, hvor Elliot og Agnello hyret inn det lokale bandet Salmon Smokers for å akkompagnere amerikaneren. De har sammen skapt et fortryllende lydbilde, spekket med snadder for audiofile.

Plata innledes av et småfrekt tyveri av Led Zeppelins Kashmir-riff, men når kompet sparker i gang på åpningslåten Get ‘em While They’re Hot fordufter den mulige koblingen til syttitallets slengbukserock øyeblikk. Elliot tilhører en annen skole – av typen dresskledte og innrøkte urbane poeter med en dragning mot livets mørkere sider.

Jeg vil nødig spy ut en hel masse musikalske referanser, men å utelukke pekepinner som Nick Cave, Leonard Cohen og Tom Waits vil være på grensen til desinformasjon. Elliot har dog definitivt sine særegenheter, og er mer enn summen av sine inspirasjonskilder. Spesielt som låtskriver, der han viser en enorm spennvidde, og ikke er redd for å bruke flerfoldige sjangeruttrykk som redskap for sine nydelige melodier.

Rock, folk og country kombineres med hint av amerikansk vaudeville-tradisjon. Resultatet blir tidløs og universell musikk vi i mangel på et bedre uttrykk, kan kalle «rock noir». Ofte mørk og tidvis dempet, men i neste øyeblikk mektig og majestetisk.

Dressed For the Occasion er tyggegummipopens rake motsetning. Jo lengre du tygger på disse låtene – desto flere lag av smak åpenbarer seg for å stimulere sansene. Dette er musikk som skapt for ensom vandring gjennom tomme og mørke bygater, mens man filosoferer over livets byrder og gleder.

«Norgesvenn» har blitt et belastet uttrykk, men forhåpentligvis kan Elliot snu den trenden. Amerikaneren er et talent av sjelden størrelse, og med Dressed For the Occasion slår han ut i full blomst allerede på debutplata – hvis høye nivå er såpass jevnt at jeg bevisst nekter å trekke frem høydepunkter. Hør den i sin helhet.