Journalist Gunnar Solberg Hagen har i samarbeid med filmproduksjonsselskapet News On Request laget dokumentarkortfilmen «Den Siste Marsjen».

Dokumentaren tar for seg Vassdalen-ulykken hvor 31 soldater ble tatt av et snøskred i Vassdalen 5. mars 1986, og 16 av dem mistet livet.

– Jeg har vært litt redd for at ulykken skulle forsvinne ut av historien. Det begynner å bli lenge siden og er ikke noe man snakker så mye om i dag. I filmen fokuserer vi på tre fra troppledelsen som overlevde raset. De samler sammen de andre overlevende som har lyst og går inn i dalen igjen 25 år etter, forteller Solberg Hagen.

– Må ikke skje igjen

Filmen fokuserer på skjebnene til de overlevende.

I den tiden ulykken skjedde var det lite oppfølging og støtte for dem, og mange av dem har sittet alene spredt utover de vide land uten noen å prate om ulykken med.

Det skal aldri skje igjen.

Les alt om TIFF her!

– De tre hovedpersonene har hatt hverandre å støtte seg til i alle år, men de fleste av de andre overlevende har ikke hatt noen form for oppfølging. En av grunnene til at vi fikk lage filmen var for å sørge for at om noe slik skjer igjen, så skal det være et apparat i forsvaret som tar vare på dem. De fleste av guttene som var involvert i ulykken var mellom 18 og 20 år, og det sier seg selv at ulykken har preget livet deres voldsomt i etterkant, sier regissøren.

Håper på TV-visning

På tirsdag viste de filmen for første gang, og nå jobber de for å få den vist på riksdekkende TV 5. mars i år, altså jubileet til den tragiske ulykken, som sannsynligvis er den verste som har rammet det norske forsvaret i fredstid.

– Filmen ble først ferdig nå i høst, så vi har et mål om å vise den på TV på jubileet. Både vi bak filmen og de involverte er veldig fornøyde med resultatet, og vi ønsker jo selvsagt at så mange som mulig skal kunne få se den, avslutter regissøren.

«Den Siste Marsjen» er del av Film i Nords Special Screening 1 og vises 22.45 onsdag og 18.15 torsdag.

Den Siste Marsjen Foto: Den Siste Marsjen
HÅPER PÅ TV-VISNING: «Den Siste Marsjen» hadde premiere på tirsdag under TIFF. Cathrine T. Sørensen produsent, hovedpersonen Eivind Hovin og regissør Gunnar Solberg Hagen håper at filmen skal vises på TV på 5. mars som markerer at det er 27 år siden Vassdalen-ulykka. Foto: RIKKE LANGE