Humor med nordnorsk snert er i vinden for tiden. Tidligere i år gikk Mistero Buffo av Dario Fo med Kristian Fr. Figenschow jr. alene på scenen for fulle hus på Hålogaland Teater. For tiden spilles Jeppe fritt etter Ludvig Holbergs Jeppe på Bjerget, med Finn Arve Sørbøe i hovedrollen på samme teater hvor samtlige forestillinger er utsolgte.

I oktober skal Figenschow sammen med Hallvard Holmen holde showet «Alle tiders julebord» på Rica før Påtryneteatret med nevnte Sørbøe i spissen inntar samme scene før jul. Det bærer ingen tvil om at komedien ligger det nordnorske hjertet nært, men hvorfor?

Den gode historien

Jens Harald Eilertsen har skrevet boken «Nordnorsk teaterhistorie» og jobbet for Hålogaland Teater fra 1981 til 1998. Eilertsen mener humor alltid har og alltid kommer til å trekke publikummere inn i scenemørket.

– Kunsten å fortelle gode historier har eksistert siden tidenes morgen. Det er også dette som preger den nordnorske humoren hvor de gode fortellingene både vekker gjenkjennelse og deretter latter hos sitt publikum, sier Eilertsen.

Han starter på begynnelsen av 40-tallet med boken «Vett og uvett» som består av en samling historier Ole Heide Aas skrev ned fra bygdebesøk i Trondenes. Dette samlet så sønnen Einar K. Aas og Peter W. Zappffe i utgivelsen som kom i 1942.

– Dette kan man se på som en start for den nordnorske humorhistorien ettersom disse fortellingene ble skrevet ned. Boken ble som en slags humorbibel. Senere ble jo forestillingen også satt på HT, sier Eilertsen.

Ut og flire

Noe av det som kjennetegner den nordnorske humoren her er overdrivelsene, slående replikker og ofte typiske kjennetegn som stedsnavn og tilhørighet. Men ifølge Finn Arve Sørbøe så er det ikke minst også det friske språket.

– Vi har jo en del språklige forskjeller og et friskt språk som gjør at vi har en annen måte å ordlegge oss på, sier Sørbøe.

– Hvorfor tror du at komedier med nordnorsk humor er så populære?

— Slik som jeg kjenner tromsøpublikummet er de veldig glad i kombinasjonen mellom humor og alvor, slik som man finner i Jeppe. Men når det er sagt, så er vel svaret så enkelt som at nordlendinger liker å gå ut og flire. Det er jo noe folk alltid har behov for, sier Sørbøe.

ARTIGE KARER: Til jul skal denne gjengen underholde på Rica med sin nordnorske humor. Fra venstre: Tore Nedgård, Knut Are Mortensen, Finn Arve Sørbøe og Ørjan Haugli. Foto: Ann sissel jenssen
OLUF: På slutten av 80-tallet ble Arthur Arntzens karater Oluf sett av nesten 80.000 publikummere over hele landet. Mange assosierer Oluf med den nordnorske humoren. Foto: Ronald Johansen
DARIO FO: Tidligere i år gikk Mistero Buffo, Kristian Figenschows monologforestilling for fulle hus på HT. Foto: Ola Røe