"Tåra og fortvilelse var alt eg hadde å bere til sorghuset — og nokken fattige ord om Din omsorg endå for spurvan".

Slik starter diktet «I sorghuset» som er nokså representativt for Mellems diktsamling «Med helsing fra heimbygdas bakkar». Her får man nemlig et innblikk i hennes observasjoner, erfaringer og forhold til folk og ikke minst naturen. Gjennom hele livet har debutanten diktet og nå er altså mange av disse samlet i en diktbok.

– Jeg skriver om alt mulig som inspirerer meg. Ofte er det naturen her i nord fordi jeg synes den er så vakker. Spesielt om høsten, sier Mellem.

Opplevde krigen

Men det er ikke bare naturen som har preget livet til den erfarne kvinnen. Da hun var ni år gammel opplevde hun det verst tenkelige for et lite barn, å måtte flykte fra krigen. Ettersom hun vokste opp i Storfjord i Nord-Troms opplevde hun under andre verdenskrig at hjembygda ble okkupert av tyskerne. Da måtte hun og familien flykte til Sverige.

– Krigen husker jeg som om det var i går. Det var rett og slett helt forferdelig og dessverre har Nord-Norge blitt glemt i krigshistorien, sier Mellem .

Derfor har hun gitt ut flere historiebøker om krigen her nord — spesielt om det å være et flyktningbarn.

– Jeg har undervist på Tromstun i mange år og skjønte fort at det ikke sto noe om hvordan nordlendingene erfarte krigen i deres historiebøker. Derfor måtte jeg rett og slett skrive egne bøker om temaet, sier Mellem som har bodd i Tromsø i 50 år.

«Det tause folket»

"Lars Levi Læstadius — Guds sendebud til Nordkalottens folk".

Dette er de første setningen i diktet «Guds plogjern i nord». Her skriver hum Læstadius påvirkning på folket i nord.

– Jeg har selv kvensk blod i årene og er engasjert i skrive om både læstadianerne og kvener — som jeg vil kalle det tause folket. Heller ikke de har det vært skrevet noe særlig om, derfor skrev jeg blant annet boken «Synd og tilgivelse» om Læstadius og en seminarrapport om kvensk historie, språk og kultur, sier Mellem.

Eget forlag

Fredag 18. oktober lanseres den lille diktsamlingen i Ishavskatedralen hvor Mellem selv leser dikt til toner av Frøydis Dalheim (sang), Kristin Mellem (fiolin) og Herborg Rundberg (klaver). Men det har ikke bare vært lett å få gitt ut samlingen.

– Det var ingen forlag som ville utgi den, så jeg startet mitt eget enkeltmannsforetak og ga den ut på eget forlag. Navnet på forlaget ble mitt eget navn, det synes jeg er litt kjedelig — så jeg får finne på noe mer kreativt senere.