Helge Stangnes (77) fikk i dag Troms fylkeskommunes kulturpris for 2013. Prisen skal etter statuttene "skal tildeles skapende eller utøvende kunstnere eller andre, som ved kunstnerisk eller kulturell virksomhet, har gjort en særlig innsats for eller i kulturlivet i Troms".

I talen til fylkestinget sa fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) at senjaværingen Stangnes får prisen for sitt litterære arbeid og for arbeidet med å ta vare på dialekter og stedsnavn.

- Prismottaker er kjent for sin jordnære og lune brukspoesi, hvor han beretter om sin kjærlighet til landsdelen og folket her nord. På denne måten synliggjør han på en fin måte nordnorsk kultur og kulturarv. Han gjør også det nordnorske språket rikere, sa Hansen i talen sin.

Stangnes, som er født i Tranøy, har vært ansatt ved institutt for språk og litteratur ved Universitetet i Tromsø. Fylkesordføreren trakk fra Stangnes' første diktsamling "Lys langs en fjord", den siste samlingen "Vintersang" og hans vise om frakteskuta "Hortensia" - som Boknakaran har brakt videre til de store massene.

Troms fylkeskommune delte også ut arbeidsstipend innen fagområdet musikk. Prisen på 100.000 kroner gikk til Hijoo Moon, domkantor i Tromsø domkirke.

"Troms fylkeskommune ønsker med denne tildelingen å gi honnør til domkantoren. Hun er en kirkemusiker på meget høyt kunstnerisk nivå med allsidig bakgrunn. Hennes kirkemusikalske arbeid gir store ringvirkninger i fylket", heter det i begrunnelsen fra juryen.