PRISVINNER: Helge Stangnes
            (Foto: Marius Hansen)

PRISVINNER: Helge StangnesFoto: Marius Hansen

Helge Stangnes fikk kulturpris

Den velkjente lyrikeren takket fylkestinget med et dikt.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Helge Stangnes (77) fikk i dag Troms fylkeskommunes kulturpris for 2013. Prisen skal etter statuttene "skal tildeles skapende eller utøvende kunstnere eller andre, som ved kunstnerisk eller kulturell virksomhet, har gjort en særlig innsats for eller i kulturlivet i Troms".

I talen til fylkestinget sa fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) at senjaværingen Stangnes får prisen for sitt litterære arbeid og for arbeidet med å ta vare på dialekter og stedsnavn.

- Prismottaker er kjent for sin jordnære og lune brukspoesi, hvor han beretter om sin kjærlighet til landsdelen og folket her nord. På denne måten synliggjør han på en fin måte nordnorsk kultur og kulturarv. Han gjør også det nordnorske språket rikere, sa Hansen i talen sin.

Stangnes, som er født i Tranøy, har vært ansatt ved institutt for språk og litteratur ved Universitetet i Tromsø. Fylkesordføreren trakk fra Stangnes' første diktsamling "Lys langs en fjord", den siste samlingen "Vintersang" og hans vise om frakteskuta "Hortensia" - som Boknakaran har brakt videre til de store massene.

Troms fylkeskommune delte også ut arbeidsstipend innen fagområdet musikk. Prisen på 100.000 kroner gikk til Hijoo Moon, domkantor i Tromsø domkirke.

"Troms fylkeskommune ønsker med denne tildelingen å gi honnør til domkantoren. Hun er en kirkemusiker på meget høyt kunstnerisk nivå med allsidig bakgrunn. Hennes kirkemusikalske arbeid gir store ringvirkninger i fylket", heter det i begrunnelsen fra juryen.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: