Det kostbare bildet heter «Midnight Sun» og er laget av David Hockney. Museet valgte å kjøpe bildet i slutten av 2011.

– Prislappen på kunstverket var nærmere 2. millioner kroner, forteller Tove Liv Besstun Veierød, styreleder ved museet.

Minimal egenkapital

Dette førte til at egenkapitalen til Nordnorsk Kunstmuseum sank betraktelig i 2012. Fra en egenkapital på 1,724 millioner kroner i 2011, var det i 2012 kun 20.000 kroner igjen. Etter å ha gått i overskudd de tre foregående årene, hadde museet i 2012 et underskudd på 1,7 millioner kroner. Ifølge styreleder, Veierød, var dette et planlagt underskudd.

Les mer: Kunstbesøket til nye høyder

– Vi i styret og ledelsen ved museet bestemte oss for å kjøpe «Midnight Sun» av David Hockney i 2011. Det er sjeldent bildene hans er til salgs og dette var en mulighet vi ville benytte oss av. Med egenkapital og støtte fra Sparebank 1 ble det innvilget. Dette er bevisst kjøp, og vi måtte bruke egenkapitalen for å få dette bildet, forklarer Veierød.

Ikke fornøyd

Kjøpet får støtte av direktør ved Nordnorsk kunstmuseum, Knut Ljøgodt.

– Dette var en mulighet man kun får en gang i livet. Hockney er en av verdenskunstens store stjerner, og vi har forsøkt å kjøpe bilder fra han tidligere uten å lykkes. Denne gangen gikk det endelig. Dette underskuddet er planlagt og «Midnight Sun» er en investering til museets internasjonale status, mener Ljøgodt.

Les mer og se bilder fra dronningbesøket her!

Årsregnskapet for 2013 er ennå ikke klart, men den lave egenkapitalen fra 2012 er ikke er gunstig for museet.

– Vi er ikke fornøyd med at det kun var 20.000 i egenkapital i 2012. Det skal være god egenkapital hos museet og dette året var helt klart et engangstilfelle. Vi har kontroll på økonomien og vi er ikke i økonomiske vansker, konkluderer Veierød.

– Bør ha en god egenkapital

2013 var et godt år for museet i antall besøkende. Hele 23.822 personer gjestet museets kunstutstillinger i 2013. Dette er et par tusen mer enn besøksrekorden fra 2012. Til tross gode besøkstall er ikke styrelederen tilfreds med de innsparte midlene fra fjoråret.

– Det jeg kan si om 2013 er at vi ikke har klart å spare opp nok egenkapital. Vi må ha en god egenkapital, vi bør ha det og vi skal ha det. Dermed er dette en klar målsetting for 2014, sier Veierød.

Direktør ved museet, Ljøgodt, ønsker ikke å kommentere hans syn på egenkapitalen fra 2012, men mener at det ikke bare er «Midnight Sun» som er grunn til underskuddet.

– Dette året har vi også gjort andre investeringer som har vært nødvendige for museet, men jeg regner med at det går i balanse i 2014. Fremover skal vi legge opp en strategi for å få opp egenkapitalen, forsikrer Ljøgodt.

KONTROLL: Til tross for en egenkapital på kun 20.000 kroner i 2012, mener styreleder Tove Veierød og direktør Knut Ljøgodt at de har kontroll på økonomien. Her med maleriet "Kystlandskap fra Nord-Norge" av Adelsteen Normann. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland