Om en måned har danseforestillingen «Mannen som stoppet Hurtigruta» première på HT. Her skal tre dansere svinge seg drømmende til musikk som er komponert av Herman Rundberg. Regissør for stykket er hans hustru Simone Grøtte.

– Det fungerer veldig bra. Musikken formes underveis og vi kan inngå kompromisser, for jeg kommer med noen meninger og synspunkter, men det har ikke vært noen store ekteskapelige krangler enda, sier Simone.

Vil at voksne skal drømme

– Vi jobber godt sammen og får brukt mye av døgnet til å jobbe sammen, så det har sine fordeler og ulemper. Det å jobbe med Simone er utrolig inspirerende. Hun har en evne til å tenke unike og gode ideer. Og jeg tror at dette stykket vil være et resultat av akkurat det, sier ektemannen Herman Rundberg, som til vanlig spiller i gruppen Violet Road.

Stykket «Mannen som stoppet Hurtigruten» er nemlig en danseforestilling med nordnorske historier som hovedtema.

– Det er en danseforestilling som omhandler nordnorsk fortellertradisjon, og i den forbindelse har det alltid florert mange historier om den samiske noaiden Johan Kaaven. Vi har fått tak i lydopptak av personer som forteller historier om Kaaven. Vi bruker de lydopptakene i forestillingen, og det er helt fantastisk å høre på, sier Grøtte.

Du kan høre enda en av Rundbergs komposisjoner til stykket her.

Helbredet oldemoren

Med opptakene blander Simone inn dansere i musikken som skal skape en slags drømmende effekt over stykket.

– Vi tar utgangspunkt i et barns perspektiv, for barn har en helt annen virkelighetsoppfatning enn oss voksne. Målet er å få dem til å undre litt mer, og at de åpner seg for at merkelige ting kan skje.

Selv har Simone et veldig personlig forhold til «mirakelmannen» Johan Kaaven, hvor han helbredet oldemoren hennes fra en alvorlig sykdom.

– Jeg ble introdusert for han veldig tidlig, og jeg var alltid like fascinert. Han kunne jo stoppe Hurtigruta med tankens kraft. Og at det har levd en mann som var så spesiell mann blant oss. I tillegg helbredet han oldemoren min når hun var veldig liten og var i ferd med å dø av tuberkulose. Hadde det ikke vært for han hadde ikke jeg vært her.