Konservator Julia Dammann ved Tromsø Museum har fulgt skattene til London og synes prosessen har vært spennende.

– Det har absolutt vært spennende å få være en del av en såpass stor utstilling — og å få stille ut på et såpass stort museum med så mange besøkende, sier Dammann.

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom flere museer, så man får virkelig sett hvor stort maskineri som settes i gang for å få til en sånn utstilling.

Praktgjenstander

Det som sendes fra Tromsø er en gullbelagt øks, en halsring med runeinskripsjoner og flere gravfunn.

– Dette er praktgjenstander, og stilles ut sammen med andre praktgjenstander. Vi ble forespurt spesielt om disse gjenstandene, og det er flott at noe fra Nord-Norge vises i en slik sammenheng, sier Dammann og forteller at gulløksen er meget unik.

– Dette er en av kun tre edelmetallbelagte økser som er funnet, sier Dammann.

Øksen og halsringen er funnet med kun få kilometers avstand.

– Begge to er funnet i Botnhamn på Senja.Det at to slike praktfunn er funnet rett i nærheten av hverandre tyder på at det har bodd noen med penger og makt her, sier Dammann.

Forskere tror det kan ha vært et handelssenter i ytre Malangen i vikingtiden, noe et slikt funn kan være med på å underbygge.

Stort ansvar

Damman har vært kurer for gjenstandene som er sendt, og har tatt del i hele prosessen, fra pakking i Tromsø til montering i London.

– Mye av jobben har vært å pakke og få sendt gjenstandene forsvarlig og vi har ikke sendt noe som ikke ville tåle transporten. Det er et stort ansvar, sier Dammann.

Gjenstandene som nå stilles ut fra Tromsø er fra samme utstilling som tidligere har vært utstilt ved Nationalmuseet i Danmark.

KURER: Julie Dammann har fulgt skattene helt fra pakkingen på Tromsø Museum til glassmonetrne i British Museum i London. Foto: Marius Fiskum
UNIK: Denne øksen er en av bare tre edelmetallbelgate økser som vi vet om, og er funnet kun få kilometer fra halsringen. Foto: Marius Fiskum
ENDELIG FRAMME: Her monterer Julia Dammann skattene Tromsø Museum har sendt til London. Foto: Tromsø Museum