Det er i hvert fall en av forhåpningene til forfatter Endre Lund Eriksen — etter at han og illustratør Endre Skandfer har vært på tidagers-turné i Kina.

– Vi fikk veldig mange positive tilbakemeldinger, og monstrene ble godt likt av de kinesiske barna, forteller Eriksen.

Det er allerede gitt ut fire bøker om monstrene i Dunderly i Kina, noe som ble tydelig ved flere av opplesningene de to Endre-ne hadde foran kinesiske skole – og barnehagebarn.

Vil tilbake til Kina

– De kjente igjen monstrene, og «rettet» oss da vi uttalte navnene på en annen måte enn de var vant til, sier Eriksen.

At Dunderly helt åpenbart har appell hos kineserne gjør at Eriksen gjerne drar tilbake.

Kina er et enormt bokmarked, og av landets 1,3 milliarder innbyggere er det 300 millioner barn.

– Det vi lærte da vi var i Kina var at kinesiske barn liker de samme tingene som norske barn. Det er ingen forskjell på dem til tross for at vi lever i så forskjellige kulturer, sier Eriksen.

Han håper derfor på at det skal være mulig å gi ut flere bøker — i tillegg til at han håper på et samarbeid med Kina.

– Vi var på besøk hos flere representanter for animasjonsbransjen. På sikt håper vi at vi kan etablere et samarbeid med noen for å lage animasjonsfilm, sier Eriksen.

«Ambassadører»

Turneen i Kina var arrangert avde norske utenriksstasjonene i Kina, som samarbeidet med lokale arrangører.

På turnélista sto blant annet deltakelse i litteraturfestivaler i Shanghai og Beijing, men også reiser rundt i Kina for å besøke barnehager, skoler og bokhandlere i byer der Norge har konsulater. Blant annet var et stoppested Guangzhou.

– I dag er det ikke politiske forbindelser mellom Kina og Norge, så kulturutveksling og kultursamarbeid blir ekstra viktig, sier Eriksen.

TURNE: Endre Lund Eriksen og Endre Skandfer reiste rundt i Kina i ti dager for å fortelle om Dunderly til kinesiske skole – og barnehagebarn. Foto: Privat
VEST MØTER ØST: Endre Lund Eriksen og Endre Skandfer — mennene bak boksuksessen Dunderly — ble godt mottatt av kinesiske lesere da de besøkte Kina i forrige uke. Foto: Privat