Det er noe spesielt med grilling. Alle liker grillmat – det eneste som skiller er hva man vil hive på rista – alt fra en godt svidd flintstek til forsiktig trekullgrillet sjømat.

Selv liker jeg ”enkel” grillmat uten for mye dilldall.

Årets grillpremière gikk i oksens tegn – en fransk og en italiensk biff.

Les også: EU vil fjerne «best før»-merking på flere matvarer

Grillet entrecôte

200 gram entrecôte per person saltes, pepres og får en liten dasj olje. Biffene får hvile før grillingen – sist av alt.

En zucchini og en aubergine skjæres i skiver. Strø på salt og hell over litt olivenolje. La stå til man ser store vanndråper på skivene. Grill skivene og legg til side.

Bland sammen ruccola, nykokte haricot vertes, tomater, artisjokkhjerter og de grillede grønnsakene. Hell over sitronsaft, olivenolje, salt og pepper.

Finriv 100 gram sellerirot og 30 gram parmesan. Bland sammen med 1 ss sitronsaft, 1 ts fransk sennep, salt, pepper og 1/2 dl yoghurt eller lett creme fraiche til en kremet saus.

Server de grillede biffene med salat, hvite bønner og en klatt saus. Jeg drakk en spansk Pétalos Bierzo. Litt dyr, men akk så god. Like deilig som å bli klødd på ryggen ...

Les også: Dette er helgens vintips

Bistecca fiorentina

Om man har hatt fransk og spansk på bordet burde man strengt tatt prøve italiensk òg.

Dette er en skikkelig toscansk klassiker og som funker utmerket på grillen. Egentlig skal man ha en kolossal t-beinstek av den italienske kurasen Chianina. Det er dog vanskelig å finne her på bjerget.

En 500 gr t-beinstek drysses med salt og pepper.

Grilles på trekull til kjøttstykket er rosa i midten.

Legges på tallerken før man heller over rikelig med olivenolje. (Ja, man må gjøre det – er halve poenget).

Serveres med canneloni-bønner, grillet hjertesalat og kanskje pommes frites.

Toscanerne serverer biffen med en neve ruccola på topp – and thats it.

Toscansk biff krever toscansk vin – og jeg disker opp med en Chianti – en Villa Cafaggio (1197301) som er veldig trivelig selskap til biffen.

Mens man venter på maten?

Da skjærer jeg litt lyst brød, dekker med tomat, artisjokk og olivenolje – og har litt salami ved siden. Én trivelig aperitivo..

Les også: Dyre vesker og billig mat

MENS VI VENTER ... En enkel aperitivo holder den verste sulten borte mens man venter på at grillmaten skal bli ferdig.
GRØNT PÅ GRILLEN: Zucchini og aubergine passer godt på grillen og kan dessuten gjerne brukes i salat.
ITALIENSK: Den toscanske klassikeren Bistecca fiorentina.
TREKULL: Oksekjøtt av høy kvalitet trenger ikke å bli marinert eller krydret i hjel. Trekull, salt, pepper og olivenolje holder.