Tromsø domkirke har henta fra Tyskland en av Europas fremste organister, Christoph Bossert til å spille innvielseskonserten som følges opp med nye arrangement hver dag i den kommende uka.

Les også: Ga orgelet nytt liv — mistet nesten synet

– Det er med stor glede vi nå kan konstatere at et av Norges største orgelklenodier igjen har kommet til heder og verdighet, gjennom en vellykket restaurering utført et av Norges fremste orgelbyggeri, Br. Torkildsen, sier domkantor i Tromsø domkirke, Hijoo Moon, som synes det nyrestaurerte orgelet er blitt fantastisk å spille på.

Fram til orgelet ble demontert for restaurering for vel et år siden, slet hun med et tungspilt og uforutsigbart instrument med åndenød.

Formidabelt

– Veien fram til restaurering har vært lang og bydd på utfordringer av mange slag. Men så har også resultatet, både det klingende så vel som det visuelle, blitt formidabelt, sier Hijoo Moon.

Orgeleksperten Stein Johannes Kollnes, som har vært domkirkas konsulent i forbindelse med restaureringsarbeidet, har karakterisert orgelet som ett av de fem mest verdifulle i Norge. Det er dermed et viktig arbeid som nå er gjort, ikke bare for Tromsø domkirke, men også i nasjonal kulturhistorisk sammenheng.

Søndag kan interesserte få høre den nye kvaliteten.

Les også: Nytt flygel på plass i Tromsø domkirke

Tysk mester

– Til innvielseskonserten har vi henta en av Europas fremste organister, Christoph Bossert, som til daglig er orgelprofessor ved Staatliche Hochschule für Musik Würzburg i Tyskland. Han har mange priser blant anna 1. pris ved Internationalen Orgelwoche Nürnberg, og har en omfattende konsertvirksomhet i Europa, Amerika og Asia, forteller domkantoren.

Les også: Fra skuespiller til prest

Orkester

Bossert kan også se tilbake på ei rekke radio- og TV-konserter og plateinnspillinger.

På konserten medvirker også et orkester under navnet Tromsø domkirkes musikkolegium. Domkantor Hijoo Moon er selv dirigent for orkesteret som har Christopher Tun Andersen som konsertmester.

Programmet for innvielseskonserten er satt sammen av musikk skrevet av Bach, Brixi Mendelssohn, Reger og Lindeman.