Verdensteatret: Charlie Chaplin har kanskje ett av verdens mest kjente ansikt, og i september skal han vise det fram på lerretet under Stumfilmdagene i september.

I år har nemlig Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) og Nordnorsk Opera og symfoniorkester gått sammen om å feire Chaplin, og hans karakter ”The Tramps” 100-årsjubileum.

– Chaplin har ikke vært så mye til stede i festivalen før, men nå ønsker vi å løfte han fram. Vårt førstevalg var å snakke med NOSO om å vise en av filmene hans med hans originalmusikk, forteller festivalsjef i TIFF Martha Otte.

Rettigheter

4. september blir det dermed stumfilmkonsert til filmen ”A Dog’s Life” på Kulturhuset, med Chaplins originalkomponerte musikk.

– Det er første gang vi viser stumfilm der. Vi tror nemlig dette appellerer til så mange at det ikke blir plass på Verdensteatret, forklarer Otte.

Sigrid Bjerkestrand i NOSO forteller at de lenge har snakket om å gjøre noe av Chaplin.

– Men musikken er tungt rettighetsbelagt, og det er dermed ikke så lett å få til.

Med andre ord er stumfilmkonserten en storsatsing – det er betalt mange penger for filmleie, noteleie, den rette dirigenten og de rette musikerne.

– Vi synes det er en ære å få være med å løfte fram stumfilm, sier Bjerkestrand.

Presisjon

Dette er ikke første gang NOSO samarbeider med TIFF i forbindelse med Stumfilmdagene.

– Å spille musikk til en film krever enorm timing. Chaplin er genierklært, og alt han lagede henger nøye sammen. Når vi spiller, er filmen solisten, og det krever mye å spille med en solist som man ikke kan kommunisere med, sier Bjerkestrand.

– Chaplin har også en enorm timing i det han gjør på filmen – alt fra mimikk til bevegelser er innøvd i minste detalj, legger Stein Paulsen i NOSO til.

Humor

Alle tror de Chaplins humor passer like godt i dag – som da han først ble kjent på begynnelsen av 1900-tallet, og like godt for barn som for voksne.

– Han er tidløs, og har et universelt språk, mener produsent i TIFF, Nasra Omar.

– Charlie Chaplin er kvalitet og kvalitet holder seg. Kan jeg si at han er filmens Mozart, spør Paulsen.

KJENT: Charlie Chaplin har ett av verdens mest kjente ansikt. Foto: Privat