Nordnorsk Kunstmuseum har i sommer stor suksess med utstillinga som gjennom mer enn 70 malerier presenterer kunstnerskapet til den norske maleren Peder Balke (1804–1887).

De siste dagene har direktøren ved National Gallery, Nicholas Penny, gjesta Tromsø for å ta utstillinga og bildene nærmere i øyesyn. Vel 50 av dem skal videre til London for å vises i en av Europas mest prestisjetunge kunstinstitusjoner.

Les også: Gir nordnorsk kunst til London

En ny oppdagelse

– For oss i Storbritannia er Peder Balke en ny oppdagelse. Vi fikk en liten smak av ham for noen år siden da noen få av hans bilder ble presentert i ei utstilling sammen med mange andre norske kunstnere. Det vi så satte i gang tankene om å kunne gi en bredere presentasjon av ham. Når så Nordnorsk Kunstmuseum og Knut Ljøgodt initierte denne store utstillinga som nå vises i Tromsø, så kom det veldig beleilig for oss, og vi kan dra veksler på det flotte arbeidet som er gjort her i Tromsø, sier Nicholas Penny som har ledet National Gallery siden 2008.

Han mener at utstillinga har en stor mulighet til å bli en suksess i London.

– Det vi er sikre på, er at ei lita gruppe med kunstelskere, kunstvitere og kunstnere vil ta imot disse bildene med stor entusiasme. Men vi vet aldri helt hvordan det store publikum vil reagere. Slik er det med det meste vi viser, sier Penny.

Les også: Balke til London

Egenart

Direktøren ved National Gallery mener at Peder Balke er en kunstner som gjennom sin egenart og utsøkte kvaliteter, fortjener å bli en del av den internasjonale kunsthistorien.

– Denne lenge etterlengta utstillinga vil sette søkelyset på Peder Balkes unike, innovative og virtuose malerier av skandinaviske kystlandskaper, Balke er en kunstner med en stor grad av minimalisme og en abstraksjon som peker fram mot 1900-tallet i europeisk kunst. Hans enkle motiv med noen få sentrale elementer, som et fjell, en båt eller et fyrtårn, får bære bildene, gir også assosiasjoner til kinesisk maleri. Begge deler er helt spesielt for den epoke i kunsthistorien Balke tilhører, sier Nicholas Penny.

Les også: Skal prege gatene med sjakk-kunstverk