Den utflytta tromsøkunstneren Chris Reddy er offisiell arrangementskunstner for sjakk-OL, og hans sjakk-kunst er allerede begynt å sette preg på arrangementsbyen Tromsø.

Men i tillegg til kunsten som vil ses i byrommet og andre steder knytta til sjakk-OL, benytter han også anledninga til å presentere seg som kunstner i et litt bredere format. Derfor har han sammen med sin samarbeidspartner Nora Kiil inngått en avtale med Nerstranda senter om å få benytte et ledig lokale i kjøpesenterets tredje etasje til utstilling som åpner lørdag og vises de to ukene sjakkolympiaden pågår.

Siste helga faller også sammen med det store internasjonale sykkelrittet Arctic Race som da avsluttes i Tromsø.

Les også: Skal prege gatene med sjakk-kunst

Der folk ferdes

– Jeg vil helst være ute der folk ferdes med kunsten min. Det har vært viktig for meg helt siden jeg begynte med graffiti i 1981 hvor vi spredde det vi hadde på hjertet på det vi fant av ledige vegger i byen, sier Chris Reddy.

– Og her på Nerstranda har vi 40.000 besøkende i løpet av ei normal uke. Med sjakk-OL og Arctic Race, den aktiviteten disse arrangementene genererer og de mange tilreisende som kommer, kan vi regne med enda flere de to kommende ukene, sier senterleder Veronica Evertsen som lar Chris Reddys utstilling være en pilot for noe hun kan tenke seg mer av på kjøpesenteret.

Les også: Setter standarden

Fargesprakende

– Jeg skal stille ut rundt 50 tegninger fordelt på 3–4 serier. Alt er tegna på tegnebrett og printa på aluminium. Dette er bilder jeg har laga fra i fjor høst og fram til nå. Noe av det besøkende får se er knytta til serien med sjakkbrikker som jeg har laga til Sjakk-OL, forteller Chris Reddy.

– Utstillingslokalet skal bli fylt med fargesprakende energi, lover han.

Kunst og sjakk

Chris Reddy har selv spilt sjakk, og ser en sammenheng mellom spillet og billedkunsten.

– Det skjer mye i hodene på folk år de spiller sjakk. De ser linjer og danner seg bilder av hva som skjer om de gjør det eller det trekket. Jeg tror at det har betydning for bildene mine at jeg har spilt sjakk. Hver gang jeg flytter en brikke, endrer hele bildet seg, sier han.

Les også: Slå henne i sjakk - vinn kunst!