Fredag 3. oktober skal man som publikum få oppleve tromsøkulturen på en helt ny måte.

Da arrangeres det Kulturnatt i Tromsø.

- Dette blir første gang i Tromsø, men konseptet har funnets lenge i Europa, og egentlig hele verden, forteller Sandra Lorentzen ved Nordnorsk Kunstmuseum.

Les også: Kultursjef med fart i.

Kjent konsept

Det er hun, sammen med Tone Lein på Verdensteatret og Hanne Gudrun Gulljord på Tromsø Kunstforening, som har tatt initiativet til Kulturnatta.

- Dette er et konsept som går ut på at alt av kulturarrangører og kulturinstitusjoner en kveld og natt gir publikum alt de kan av arrangementer. Her skal man kunne få en kikk bak kulissene, og oppleve kulturtilbudene på en litt annen måte. Man kan være litt turist, og utforske egen by, forteller Lorentzen.

12. august har de invitert til informasjonsmøte om Kulturnatta, og Lorentzen håper alle arrangører og institusjoner i Tromsø ønsker å delta 3. oktober.

- Det er ikke bare snakk om museene og galleriene, men alle som jobber med kultur i vid forstand, sier hun.

Les også: Kan du slå henne i sjakk?

Gratis

Lorentzen understreker at alt som skjer denne natta skal være gratis. Prosjektet er støttet av kommunen og kulturnæringsstiftelsen i Sparebanken Nord-Norge.

Hun tror dette er en fin måte å møte publikum på.

- Det skal ikke være noen barriere mellom oss og publikum. Det jeg synes er så fint med Tromsø er hvordan alle stiller opp for hverandre. Det er så mange festivaler, og så mye som skjer. Neste steg blir å samle alle oss og møte publikum på en ny måte, sier hun.

Les mer: Merkbar økning i besøkstallene.

Kreativ

Hun tror arrangørene vil ha godt av en anledning til å måtte tenke helt nytt.

- Vi i Kulturnatta oppfordrer arrangørene til å gjøre noe helt nytt - kanskje lommelyktvandring? Nå har man mulighet til å være så kreativ som man bare vil!

Selv har Lorentzen deltatt på Kulturnatt i Oslo. Han forteller at pilotprosjektet i Tromsø blir av en mindre skala, men forhåpentligvis samme nivå.

- Vi håper å få så mange som mulig engasjert.

KULTURNATT: Sandra Lorentzen, Tone Lein og Hanne Gudrun Gulljord inviterer til Kulturnatt. Foto: KNUT JENSSEN
KULTURNATT: Sandra Lorentzen, Tone Lein og Hanne Gudrun Gulljord inviterer til Kulturnatt. Foto: ÅSGEIR JOHANSEN