For et år siden var det svært mange tomme lokaler i Tromsø sentrum. Sentrumsdøden ble etter hvert et kjent begrep, og butikkene flyktet i flokk til Jekta. Dette gjorde at Steenstrup og en gruppe kunstinteresserte arkitekter fikk en idé.

– Vi kom fram til at vi ville fylle lokalene, Vi ville gjøre slik at de tomme lokalene ikke ble stående tomme, at de heller kunne bli mulighetsrom for å vise fram kunst. Sånn sett så er det vi gjorde her på lørdag med Chris Reddy et godt eksempel på det vi hadde i tankene, sier Steenstrup.

Suksess

Lørdag hadde nemlig den offisielle sjakkunstneren Chris Reddy og hans samarbeidspartner Nora Kiil invitert til kunstfest i de tomme lokalene i Skippergata 7. Arrangementet var en stor suksess, og Kiil og Steenstrup er samstemte om at dette er noe som bør gjøres igjen, også utenom sjakk-OL.

– Dette er en kjempefin mulighet for å få i stand et videre samarbeid mellom kulturkretsene og næringslivet i Tromsø. Kunstnerne får en arena hvor de kan vise fram kunsten sin relativt kostnadsfritt, samtidig som gårdeierne får utnyttet lokaler som er midlertidig tomme, sier Kiil.

– Det kan også være en måte å få vist fram potensialet til et lokale, legger Steenstrup til og utdyper:

– Det blir jo ofte slik at et lokale etter hvert assosieres med virksomheten som har vært der, og dette kan være en måte å endre disse oppfatningene på, sier hun.

– God idé

Også daglig leder i eiendomsselskapet ACEA som eier Skippergata 7, Morten Jørgensen, synes det er en god idé å benytte tomme næringslokaler til å vise fram kunst.

– Jeg synes absolutt dette er en fantastisk idé. Det er positivt både for gårdseier og for kunstmiljøet. Jeg tror det kan muliggjøre at det blir mer aktivitet i byen og at det dermed vil bidra til å gjøre byen mer attraktiv, sier Jørgensen.

Veien videre for Nora Kiil og Berit Steenstrup er for øyeblikket noe usikker. De har fått tillatelse til å disponere lokalene i Skippergata mens sjakk-OL pågår, og vurderer å avholde et nytt arrangement førstkommende lørdag. Etter det, vet de ikke hva som vil skje.

– Jeg håper det vi gjør nå kan bli en inspirasjon for andre også. Det er vinn-vinn for alle, både næringslivet og for kulturmiljøet. Så hvis du er en gårdseier som disponerer et midlertidig tomt lokale – ta opp telefonen og ring en kunstner, sier Kiil.