Flere historiske dokumentarer har blitt skrevet om krigsskipet Tirpitz, som ble senket utenfor Tromsø i 1944. I høst kommer en roman med en litt annen vri: Å skildre de unge sjømennene på skipet.

Forfatteren forteller at hun ofte fikk høre setninga ”Her lå Tirpitz” fra sin mor under oppveksten i Trønderlag. Krigsskipet lå nemlig i Åsenfjorden i en periode under andre verdenskrig. Å stadig høre denne setningen i barndommen gjorde at Storholmen som voksen plutselig fikk inspirasjon til sin nyeste roman, som er hennes andre etter fire diktsamlinger.

– Jeg har jo hele livet hørt at Tirpitz lå i fjorden utenfor der jeg vokste opp, og sånt kan sette igang en prosess, sier Storholmen.

Les også: Tromsø-bøker på topp

Antikrigsbok

Forfatteren understreker at høstens roman ikke har som mål å være en biografisk roman. Hun har tatt seg den kunstneriske friheten til heller å skildre livene til mannskapet på skipet før, under og etter krigen.

– Jeg hadde lyst til å fortelle en alternativ historie, og prøve å finne menneskene bak uniformen, utdyper hun.

På krigsskipet var det 2500 mann som var ombord, flesteparten purunge menn, og Storholmen hadde lyst til å skildre livene deres. Hun er helt klar på at dette er en anti-krigsbok, og mener den er høyaktuell i disse dager med krig både i Syria og på Gaza-stripen.

– Dette er absolutt ikke en bok med helter og skurker. Guttene som var på skipet var ikke SS-folk. Mannskapet var sjømenn, mer enn soldater, og det handler om redsel og apati hos dem som kanskje egentlig ikke ønsket å være med i krigen, forteller Storholmen.

Les også: Lærte opp National Geographic

Besøkte veterantreff

I 1944 ble skipet senket utenfor Tromsø, og forfatteren har vært nordpå for å gjøre research til boka.

– Ja, jeg har vært på Forsvarsmuseet og besøkt minnesmerket ute på Håkøya der skipet kantret. Jeg har også vært på Tirpitz-museet i Kåfjord i Alta, sier hun.

I tillegg til å besøke minnemerker og museer i Nord-Norge, har hun også vært i Tyskland på veterantreff for de overlevende på Tirpitz for å gjøre research.

– Hvordan syntes de overlevende det var at du skulle skrive en bok om ”deres” liv?

– Jeg skriver jo historiene til gastene slik jeg tenker meg de kan ha vært, og sånn sett blir det jo ikke en biografisk roman. Men de syntes det var ganske artig at ei forholdsvis ung dame var interessert i det. De var noen galante gamle menn som selv så lenge etterpå husker at de fikk fiskepølse i Norge, så det må ha gjort inntrykk, forteller Storholmen.

Les også: Preget av krigen

ROMANAKTUELL: I oktober lanseres Ingrid Storholmens nye roman, en kunstnerisk beretning om mannskapet på Tirpitz, krigsskipet som ble senket utenfor Tromsø. Trønderen har tidligere skrevet diktsamlinger, og ”Her lå Tirpitz” er hennes andre roman. Pressefoto/Aschehoug