I morgen har omsider forestillingen «Æ har rett» première på Hålogaland Teater. På scenen finner vi Trine Lise Olsen — helt alene og som selv i et stykke som tar utgangspunkt i Trine Lises egen livshistorie. Mandag hadde hun sin første publikumsprøve, og det opplevde hun som veldig spesielt.

– Jeg føler meg veldig naken, men det er kanskje ikke så rart siden jeg har skrevet det selv. Jeg føler at jeg deler mye som folk kanskje ikke hadde trodd at jeg kom til å dele. Kanskje min ærlighet kan bidra til at folk kan snakke litt mer om de tunge tingene, sier Trine Lise Olsen.

– Hvordan reagerte publikum?

– Det var tårer og snufsing i salen. Men det var selvfølgelig også en del fliring og ikke minst flau fliring. Når jeg går veldig over streken, spør publikum seg selv — kan jeg le her? Det var akkurat den mottakelsen vi hadde håpet på.

Fostermoren kommer

I går hadde Olsen pressevisning på forestillingen. Her fikk vi se et utdrag som utspiller seg idet Trine Lise skal flytte inn i sitt andre fosterhjem.

En sårbar Trine Lise som setter spørsmålstegn med hvorfor familien hun har kommet til er så snill med henne. Trine Lise har tidligere stått fram i iTromsø og fortalt om hvor mye fostermoren Ragnhild Kaaby har betydd for henne.

– Hun kommer selvfølgelig og ser dette. Flere av dem som har sett utdrag fra forestillingen har fått lyst til å møte henne fordi jeg snakker så mye om henne, sier Trine Lise.

– God skuespiller

I utgangspunktet var «Æ har rett» en mer politisk skoleforestilling som omhandlet likestilling og kvinnekamp. Etter hvert har forestillingen endret seg, og for kort tid siden fikk Trine Lise med seg skuespiller og regissør Tom Sterri.

– Noe av utfordringene vi møtte underveis i prosessen var at Trine Lise skulle ha en balanse mellom å fortelle historier, for å så spille ut noen av sine egne fortellinger. Men det må jeg si, Trine Lise, er en god skuespiller, sier Tom Sterri til iTromsø.

Hovedrolleinnehaveren selv er også fornøyd med å få spille teater.

– Jeg føler at jeg får levd meg inn i min egen karakter. Det gjør jeg bare ved å gå tilbake og kjenne på hvordan jeg hadde det, sier Olsen.

GJØR SEG SÅRBAR: Trine Lise Olsen viser hele seg selv under forestillingen «Æ har rett» det byr på mange nakne, personlige og ikke minst såre øyeblikk i løpet av forestillingen. Foto: Ronald Johansen