I slutten av juli setter 12 unge filmskapere kursen mot Filmcamp i Målselv. Mål: Å lage tidenes første spillefilm i regi av Tvibit i løpet av tre uker.

Filmen, som foreløpig har fått tittelen «Stup», er en del av prosjektet Filmfangst, et prosjekt startet av Tvibit og Filmveksthuset Tvibit, som tar sikte på å produsere spillefilmer lagd av unge mellom 15 og 25 år.

– Målet med dette er å videreutvikle nordnorske talenter i alle ledd, sier produsent for prosjektet, Elisa Fernanda Pirir Ruiz (22).

Hjelp fra Ole Giæver

Med seg i teamet har hun blant annet Eilif Bremer Landsend (23), som står for både manus og regi på filmen, samt fotograf Tor Edvin Eliassen (23).

– Dette er den største filmproduksjonen, og den første spillefilmen Tvibit noen gang har laget, forklarer Ruiz.

Landsend, som har fått hjelp fra Ole Giæver til å utvikle filmmanuset, kan fortelle at handlingen i filmen er lagt til ei lita bygd. Der møter vi hovedpersonen Johan, spilt av den dansk/norske skuespilleren Baard Owe. Johan er tidligere fisker, som lever et rutinepreget liv, før sønnen hans, Andreas, spilt av Øystein Martinsen, flytter hjem i sokkelleiligheta hos Johan.

– Filmen handler mye om mot, samt et far/sønn-forhold som har gått helt skeis. Johan må etter hvert ta et oppgjør med fortiden sin, forklarer manusforfatteren og regissøren.

Mens teamet bak filmen gjør hele jobben på dugnad, blir skuespillerne i filmen lønnet. Med et totalbudsjett som foreløpig ligger på 430.000 kroner for hele produksjonen, er det likevel ikke snakk om de store pengene.

13-åring filmdebuterer

I tillegg til Baard Owe, som blant annet har spilt i «Hodejegerne» og i «O´Horten», har Tvibit-gjengen fått med seg skuespillerne Øystein Martinsen, Maria Bock, Jon Sigurd Kristensen, Kristine Henriksen og Isak Grønnbakk Jørgensen.

Sistnevnte er bare 13 år gammel og får sin skuespillerdebut i «Stup».

– Isak ble jeg tipset om gjennom min mor, som ble kjent med Isaks mor på et keramikkurs som hun holdt. Han er gjennom det vi har forstått et stort talent, selv om han så langt bare har erfaring fra skoleteater og slikt, forklarer Landsend.

13-åringen selv ser fram til en sommerjobb helt utenom det vanlige.

– Jeg har lest manuset og synes dette virker veldig spennende. Det blir artig å få prøve seg som filmskuespiller, sier Jørgensen.

Selv om 13-åringen, som går i 7. klasse på Steinerskolen, kun skal spille mot voksne skuespillere, gruer han seg ikke spesielt mye.

– Det blir nok mest artig, selv om det er en del å huske, mener Jørgensen.

At han blir filmskuespiller, er det foreløpig ikke så mange som kjenner til.

– Jeg har ennå ikke fortalt klassekameratene mine om dette, innrømmer han.