En av Tromsøs mest lovende filmskapere, Eilif Bremer Landsend, er endelig klar med sin aller første spillefilm, som er et Tvibit-prosjekt. Med seg i klippen har han fått hjelp fra internasjonalt hold.

For på klipperommet sitter han med danske Tanya Fallenius som medhjelper. De har klippet mesteparten av filmen i Amsterdam, og som konsulent har de konsultert seg med en av Danmarks fremste klippere, Janus Billeskov Jansen.

– Jeg tror det er viktig å ta et prosjekt ut av Tromsø. Det gir litt andre impulser og at jeg fikk fokusere helt og holdent på filmen, sier Landsend.

Anbefaler eksterne klippere

Dette er første gang Eilif har hatt ekstern klippehjelp, og det mener han har utgjort store forskjeller for prosjektet.

– Jeg var hjemme i Tromsø i noen uker mens Tanya klippet første delen av filmen. Da ga jeg beskjed om at hvis hun følte for å gjøre noen endringer, så gjør det. Da jeg kom tilbake hadde hun flyttet noen ting helt andre plasser enn jeg hadde forventet, og det var superbra. Det er slike ting man får med en ekstern klipper.

Og begge på klipperommet har fått viktige retningslinjer fra den erfarne klipperen med internasjonal kompetanse.

– Han kan virkelig gi tilbakemelding. Man er veldig sårbar når man sitter i klippen, men han gir positiv og konstruktiv kritikk, i tillegg til gode innspill og ideer. Han har vært veldig viktig for meg i denne prosessen.

Møter konsulenten for første gang

Fredag kommer Janus til Tromsø for å lære tilhørere kunsten å klippe. Dette blir første gang Eilif møter klipperen ansikt til ansikt.

– Det blir spennende, selv om vi har jobbet mye sammen over nettet. Master Class-seminaret er for alle som vil lære hvordan klippeprosessen kan endre mye i en historie. Om du ser på min film, så kjenner du nesten ikke igjen manuset og det ferdige resultatet.

Filmen, som har fått tittelen STUP, har ennå ikke noen premièredato, men Eilif og Tanya satser på å ferdigstille klippen i løpet av uken. Da skal den videre til farge – og lyd – korrigering.

– Jeg tør ikke si noen dato, men i løpet av våren blir den helt ferdig. Da skal vi vise den på så mange plasser som mulig.