24 år gamle Alf Marius Valan, opprinnelig fra Leirfjord ved Mosjøen er kanskje Tromsøs mest varierte musiker. I tillegg til å studere bass på konservatoriet spiller han bass i Arctic band og lager sin helt egne elektronika-musikk. Innenfor sistnevnte sjanger slapp han denne uken sin aller første EP, «Under construction» under artistnavnet «AmPro» som etter kun en dag på internett hadde over 1000 avspillinger.

– Jeg kan foreløpig ikke leve av å drive med elektronisk musikk, så for meg er dansebandet en måte å tjene penger på. Jeg kunne sikkert ha jobbet på en bensinstasjon ved siden av studiene, men når jeg har muligheten til å spille instrumentet — og tjene penger, ja da gjør jeg gjerne det, sier Valan.

Internettfenomen

Etter han som 15-åring overtalte faren til å kjøpe han en bassgitar har det gått slag i slag for Valan. For tre år siden bestemte han seg for å komme til Tromsø og gå på konservatoriet og det var mens han var her at den elektroniske musikken vekket hans interesse.

– Det høres kanskje rart ut, men det begynte med at jeg så filmen «Transformers». Jeg synes lydene til robotene var så fascinerende at jeg bestemte meg for å prøve å gjenskape lydene — og plutselig så ble det musikk, siden har jeg laget veldig mye forskjellig som både dubstep og glitch sier Valan.

Dette resulterte i at «AmPro» i løpet av to år har blitt et internettfenomen i diverse forumer og avspillingssider innenfor sjangeren.

– Jeg har fått flere fanbrev fra folk rundt om i verden og i august reiste jeg rundt i England og gjorde klubbjobber sammen med et australsk band. Da jeg startet hadde jeg aldri trodd at jeg kom til å få så mye oppmerksomhet for musikken, men folk synes tydeligvis at det var kult og det er jo veldig hyggelig, sier Valan.

Men med solo-prosjektet har han ikke fått noe særlig til spillejobber i Tromsø.

– Det er ikke så mange her som vet om det, og jeg har vel kanskje ikke vært så flink å vise meg fram her i byen. Men for eksempel Insomnia-festivalen hadde jo vært stilig å spille på.

Mange fordommer

Arctic Band er derimot på et helt annet sted. Helg etter helg har Alf Marius reist med bandet og spilt på diverse tilstelninger.

– Det er noe helt spesielt å spille med danseband. Publikum gir deg respons med en gang og folk danser med og digger det. Det er selvfølgelig også veldig trivelig når man driver med musikk, sier Valan.

I tillegg står også jazz og pop-musikk på dagsordenen til den unge musikeren. Med bandet «Fuggel» har han nådd ut til enda flere lyttere med spilletid på p1 og ett mer voksent publikum.

– Jeg driver med mye forskjellig, og vet at det kanskje virker litt schizofrent, men det er utrolig gøy å drive på med. Det er mange fordommer i musikkmiljøet både mot elektronisk musikk og danseband, men jeg er musiker og selger en tjeneste i likhet med snekkere, sier Valan.

DANSEBAND: Siden i fjor har Alf Marius Valan (helt til venstre) spilt med dansebandet Arctic band. Foto: PROMO
LAGER MUSIKK OVERALT: Alf Marius Valan, her som AmPro, sitt alter ego. Foto: Marius Fiskum