Aga Zaryan er kåret til den beste kvinnelige jazzvokalisten i Europa to år på rad.

Det bør ikke forundre noen om hun tar tittelen hjem for tredje gang. Hun kom hit med en kvartett med gode musikere. Da jernteppet ble brukt flittig var det mange polske musikere som jobbet med ulke former av jazzmusikk.

Det skjedde i det skjulte, men det var likevel et aktivt jazzmiljø. Det er lenge siden den tiden er over. Nå opplever vi en bølge av østeuropeere som reiser verden rundt og imponerer publikum som oppsøker steder hvor det spilles jazz.

God stemning

Zaryan er en meget spennende jazzvokalist. I stilen minner hun litt om Radka Toneff. Hun er en meget dyktig vokalist, er en glimrende vokalist med stor spennvidde, og har musikere rundt seg som lager flotte låter. Selv skriver hun tekster. I tillegg til å presentere stoff fra sitt neste album, som kommer ut i mars, gjorde bandet egne versjoner av standardlåter.

Høyt nivå

Hun har med seg fire meget dyktige musikere. Alle er på et meget høyt teknisk nivå og har solide kunnskaper om musikk. Det låter flott og publikum var meget begeistret. Stemningen var høy og musikken passet godt på en søndags kveld. Det var passe nedpå, og det var neppe alt for mange med inngående peiling på vokalisten og bandet. Slikt gir ofte gode opplevelser når det lages god musikk fra en scene.

Slik var det på lillescenen i Kulturhuset. Det var smekk fullt og alle lusket fornøyd ut etter konserten. Nordlysfestivalen er kjent for å holde meget høyt nivå. Denne konserten var intet unntak. Meget bra at festivalledelsen har blikket vendt mot øst. Etter gårsdagens konsert er det ingen grunn til å skifte kurs. En flott kveld som gir gode musikalske minner.

Nordlysfestivalen Polens jazzdronning! Aga Zaryan Polske Aga Zaryan regnes i dag som en av Polens fremste jazzsangere, og i 2008 ble hun tildelt den polske plateindustriens h?yeste utmerkelse, Fryderyk Chopin-prisen. Hun ble ogs? utropt til ?Jazz vocalist of the year? b?de i 2007 og 2008 i Det Europeiske Jazz Forums Magasins ?rlige avstemminger. Hennes spesielle sangtalent har gitt henne stipendier til ? studere ved prestisjetunge institutter i USA, og av dette fulgte konserter og plateinnspillinger med topp internasjonale ut?vere. Foto: Marius Hansen