I delfinalen av Sveriges Grand Prix lørdag kveld gikk Jon Henrik Fjällgren (27) rett videre til finalen med joikelåten «Jag är fri (Manne leam frijje)». Det skriver vg.no.

Den nye «Sámiid Ædnan»

Videre skriver avisen at entusiasmen allerede har spredd seg til Norge.

Morten Thomassen, president i den norske Grand Prix-klubben, sier til VG at han er ikke i tvil om at svenskene nå kan få sin egen «Sámiid Ædnan».

– Ja, den kan bli det. Samene er jo like ursvenske som de er urnorske, så dette kan fenge. Jeg tror den kan bli en party-höydare. Den er utrolig fin, fengende og suggererende. Jeg fikk litt Rybak-feeling av den, og den er min svenske favoritt, sier han til VG.

35 år tidligere..

Det var i 1980 at «Sámiid Ædnan» slo ned som en bombe i Grand Prix. Rockveteranen Sverre Kjelsberg fra Tromsø og den samiske joikeren Mattis Hætta slo ut all konkurranse.

Ifølge VG ble sangen til Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta liggende på toppen av VG-lista i fire uker, og joikelåta ble en landeplage her hjemme i Norge. I Grand Prix nådde «Sámiid Ædnan» nådde kun en 16. plass, av 19 deltagerland.

– Men «Saami Ædnan» bidro til å gjøre folk oppmerksomme på den samiske kulturen. Dette var lenge før Mari Boine, som vel er den største samiske artisten til nå, sier Sverre Kjelsberg til VG.