– I dag møter vi både de som har søkt på forhånd, men også de som spontant møter opp og registrerer seg. Dette gjør vi for å møte og bli kjent med eventuelle søkere, beslutningen om hvem som er med videre og skal møte dommerne tas ikke før midten av april, sier castingansvarlig Mia Jacobsen.

Ser etter gnisten

Ifølge Jacobsen er nordlendinger flinke til å by på seg selv, noe som gjør det artig å være på talentjakt i Ishavsbyen.

– Det er viktig med bredde, og vi har ingen aldersgrense. Det betyr at om det er en salsadansende 2-åring eller en bestemor som liker å synge så er alle like velkomne, forklarer Jacobsen.

– Vi håper på at vi skal få inn noen Tromsø-væringer som sløyer fisk - man må jo representere byen, legger hun til og ler.

Et av de viktigste kriteriene for å bli tatt med videre er lidenskap.

– Vi ser på om søkerne har det artig, om de har en gnist for det de driver med og om de kan vekke følelser hos dommerpanelet. Det skal tross alt være en fin opplevelse, selv om man er nervøs, fortsetter hun.

Fortsatt mulig å søke

Det skal har vært mange innom på Scandic Hotell og prøvd seg for castingcrewet.

– Det var kø utenfor da vi kom i dag tidlig, så det har vært bra. Vi har alt fra sang og dans til joik på listen, forteller Marius Gamst Helgesen, som også er med i castingcrewet.

Gamst Helgesen er selv Tromsø-gutt og innrømmer at han småpatriotisk håper noen fra byen skal stikke seg ut og gå hele løpet.

– Det er fortsatt mulig å søke for alle som sitter hjemme og vurderer det - vi skal holde på til midten av mars med deltakerjakten, opplyser han.

Joik og sang

Berit Alette Mienna (58) var en av de som prøvde seg for castinggjengen i dag, og hun bidro med joik.

– Jeg ble oppringt og spurt om jeg kunne tenke meg å søke, så da tok jeg muligheten. Jeg har vokst opp med joik og hatt det rundt meg nesten hele livet, og jeg unner flere å få en relasjon til joiking, sier Alette Mienna, som opprinnelig er fra Karasjok.

Hun forteller at hun til vanlig underviser i joiking, og at det har vært et viktig element i livet hennes.

– Joik er å vise kjærlighet, det er å se andre, så dette er veldig spesielt for meg, sier Alette Mienna.

Også Erland Sivert Mikkelsen (12) prøvde seg for crewet med sang, til tross for sykdom.

– Han har alltid likt å synge for alle som vil høre, sier mamma Siv Mikkelsen.

– Jeg har veldig lyst til å vise dem hva jeg kan, selv om jeg er litt syk, sier Erland like før han går inn til audition.

MED SANG: Erland Sivert Mikkelsen (12) var sammen med mamma Siv Mikkelsen innom hotellet der Norske Talenter holder til i dag. Sivert kom for å synge, selv om han er syk.