Etter en uke med workshop er ungdommene som deltar på årets NUFF klar for filmvisninger fra fredag til søndag. Under årets festival er ti nasjoner representert. Halvparten av disse er fra nordiske land – Grønland, Island, Færøyene, Danmark, Sverige, Finland og Norge. Daglig leder for NUFF, Hermann Greuel forteller at det er viktig med fokus på den nordiske identiteten. Nå ønsker festivalen å inngå et samarbeid med Nordisk råd.

– Målet vårt er å få regelmessig støtte fra Nordisk råd. Vi har bevist at vi er en festival med kontinuitet, og vi bidrar til å utvikle filmmiljøet, sier Greuel.

Prisutdeling

I år er 13. gang NUFF arrangeres. Festivalen avsluttes med prisutdeling søndag. Da har Leif Holst Jensen fra Foreningen Norden en sentral rolle. Han står i spissen for å dele ut 10.000 kroner til den beste nordiske filmen.

– Jeg er kjempeimponert. Det er et høyt og lekent nivå, samt mange ulike filmer, sier Holst Jensen.

Han har tidligere vært redaksjonssjef NRK Troms, og har vært til stede under Tromsø internasjonale filmfestival i mange år. I år er første gang han besøker NUFF.

– Spennende

Jorodd Asphjell, leder for kultur- og utdanningskomiteen i Nordisk råd er også til stede under festivalens innspurt. Han er på plass for å avdekke åpningsseremonien fredag, samt få se hvordan festivalen utspiller seg.

– Festivalen har fått presentert seg for rådet, og akkurat det festivalen driver med er et viktig tema for komiteen. Vi er positive til at det finnes en egen filmfestival for ungdom der de kan utvikle seg innenfor film, samt skape gode filmmiljø og fremme ungdomshistorier, sier Asphjell.

Han mener det er viktig å stimulere unge filmskapere.

– Her kan se skape seg nettverk og festivalen gir også en grobunn for videre satsing innenfor film, sier Asphjell som videre forteller at de vil holde tett kontakt med NUFF.

– Det er spennende å være her i helgen. Nå skal vi arbeide med budsjettplan og lignende i komiteen, så vi vil holde kontakten med festivalen, sier han.

Leif Holst Jensen fra Foreningen Norden. Foto: Linn Blomkvist