Ei stund har det kommet i andre rekke for Sletvold å presentere kunsten sin. Først var hun med og etablerte Smørtorget, hvor hun fortsatt er daglig leder. Siden november i fjor har hun drevet sitt eget Galleri Nord.

– Jeg har fått mange henvendelser om å stille ut, men har hatt for mange andre jern i ilden til å svare ja. Det har faktisk vært veldig viktig og kjempegøy for meg å få være med og bidra til å skape noe i Tromsø sentrum og gi liv til ei gate som har vært ganske så død, forteller Hilde Eilertsen Sletvold.

Tid til å skape

– Alt dette har tatt stor plass i livet mitt. Men likevel er det blitt tid igjen til å skape kunst, og for to år siden kom denne henvendelsen fra Hamar kunstforening. De ønsket meg nedover for å holde en separatutstilling, og jeg angrer ikke. Det ble en flott opplevelse, forteller Sletvold.

– Jeg reiste ned med 36 bilder i bagasjen til åpning 26. november. Da utstillinga var over 11. desember, var det ikke så mange bilder igjen. 23 var solgt, og det er kjøpere til enda flere. Når endelig strek settes, er det kanskje ikke flere enn seks bilder tilbake. Det er jeg fornøyd med, sier kunstneren.

«Nord-Norge»

Med sine mange nordnorske landskap og motiv, syntes hun at hun måtte kalle utstillinga si «Nord-Norge». Etter hvert ble hun også klar over at dette var Hamar kunstforenings juleutstilling. Dermed sørga hun for at hun fikk med seg noen nordnorske julesanger som lydkulisser til utstillinga; Trygve Hoffs «Nordnorsk julesalme» og Christel Alsos’ «I den kalde vinter», er blant hennes favoritter.

– I forbindelse med denne utstillinga har det gått opp for meg at bildene mine er mer enn landskapene, miljøene, lysets raske skiftninger og stemningene som jeg forsøker å fange, forteller kunstneren.

Liv og død

– Det gikk opp for meg at jeg, uten å ha vært helt bevisst det, har tatt med mye av det jeg har opplevd i livet mitt inn i bildene mine. I 21 år jobba jeg som sykepleier på barneavdeling. Jeg var tett på både livet og døden, gleda og sorga. Det har farga både meg og det jeg gjør. Bevisstheten rundt dette satte i gang noe i meg, forteller hun.

Flott ramme

– Selve åpninga ble nesten magisk. Den ble foretatt av kunstforeningas styreleder Erik Jacobsen og ordfører i Hamar, Einar Busterud, og jeg fikk selv snakke litt om bildene mine, forteller Sletvold.

– Jeg fortalte om hvordan de mektige fjellene, husa på bygdene og det ekte nordnorske fascinerer meg. Om hvordan jeg henter inspirasjon i den nordnorske naturen og i møtet mellom mennesker og natur, i det skiftende været, i lyset, den blå vinterdagen i mørketida og strålende midnattssol om sommeren, og hvordan jeg med akvarellene mine håper å kunne gi dette et uttrykk og skape en følelse, en stemning, gjenkjennelse eller undring hos den som ser.

Kunstforeninga hadde engasjert domorganisten i Hamar og hans datter til å fremføre Trygve Hoffs "Nordnorsk julesalme".

– Mange kom bort til meg for å prate etterpå. Blant dem var ei gammel venninne av Trygve Hoff som ikke hadde klart å holde tårene tilbake. For meg ble denne åpninga nesten magisk, forteller Sletvold, som nå er klar til å se fram mot si neste utstilling, i sin opprinnelige hjemby Harstad under festspillene til sommeren.