– Dette blir en feiring av spillkultur, sier Carl Axel Reibo Gundersen, som vanligvis er produsent på Tvibit, men i denne sammenheng er utnevnt til «kommunikasjons-dude» for konkurransen Norges beste gamer.

Fra å være en mindre konkurranse på Tvibit, har arrangementet i løpet av få år vokst seg til å bli veldig, veldig stort.

Fredag til søndag samles og møtes «gamere» – altså de som spiller TV- og dataspill – til en stor konkurranse på The Edge.

– Konkurransen har vokst seg ut av byen. Nå har vi med deltakere fra Hammerfest i nord til Sandefjord i sør. Vi har jobbet lenge for at deltakerne skal få en god spillopplevelse, sier Gundersen.

Der legger de opp til at alle nysgjerrige tromsøfolk kan komme innom for å følge med på konkurransen, men også at man kan spille litt selv.

Det settes opp retro-arkadespill, Playstation, Nintendoer, partyspill og 3D-printer.

– Det er kjempefint å ta med ungene, kanskje spesielt de som er fra 10 år og opp, sier Gundersen.

Direktesending med kommentator

Inne på The Edge er det likevel selve konkurransen som er den store «happeningen».

16 deltakere møtes til runder der de skal spille mot hverandre i ulike spill. Etter hver runde blir en deltaker slått ut. Deltakerne har fått vite noen av spillene de skal konkurrere i, mens noen spill er holdt hemmelige. Søndag ettermiddag står finalen.

– Dette er ikke e-sport, altså der noen spiller ett spesifikt spill som de er veldig gode i. Dette er mer «casual gaming», der vi tester allsidighet og hvem som har god «gaming sense», altså tilpasningsdyktighet, sier Gundersen.

GODT OPPMØTE: Bildet er fra fjorårets arrangement, da var det rundt 200 som fulgte konkurransen i Tromsø og 2.000 fulgte direktesendingen. I år håper arrangørene at gamingkjendisene i Nerdelandslaget vil sørge for solid publikumsoppsving. Foto: Thomas Horgen privat

I storsalen må spillerne sitte oppe på en scene. De filmes underveis og alt direktesendes på gamingsiden Twitch. Det er hentet inn eksperter som skal kommentere spillrundene. Mellom rundene skal det være intervjuer.

– I fjor hadde vi 2.000 seere som fulgte direktesendingene, men det er litt vanskelig å anslå hvor mange som har sett, for vi vet at det finnes «stream parties», der flere møtes for å følge direktesendingene. Likevel – i år går vi for en tredobling av antall seere, sier Gundersen.

Fra bygging til skyting

Han røper at deltakerne i år skal få bryne seg på spill som «Minecraft» (et byggespill), «Fortnite» (et skytespill), «Call of Duty» (et skytespill) og «Street Fighter» (et slåssespill). Tidligere år har de også konkurrert i et kortspill («Hearthstone») - digitalt, vel å merke.

Arrangørene har brukt svært mye tid på at konkurransen skal bli så underholdende som mulig.

EKSPERT: Håkon Tonjer er landets beste «Street Fighter» og er hentet inn som trener til alle de 16 som konkurrerer i Norges beste gamer. Deltakerne har trent på spillet i flere måneder og siste runde lørdag skal de vise hva de er gode for. Foto: Carina Hansen

– Alle deltakerne har fått opplæring hos mentorer som er best på de ulike spillene. Dette gjør vi for at spillerne skal bli sosialt utjevnet. Alle skal få lik tilgang til spillene, sier Gundersen.

– Er Tromsø i ferd med å bli Norges «gaming-hovedstad»?

– I år og i fjor er det noen av de viktige gaming-eventene som ikke har blitt arrangert. Vi opplever at det er behov for å samle landet for den «casual gamer» og ikke bare for e-sport. Tromsø har et veldig bra og sunt gaming-miljø. Vi er heldige med at nerder har blitt kult og at de er overalt. Det at Tromsø er en stor, liten by gjør at mange kjenner hverandre, så det passer fint å ha denne typen arrangementer her, sier Gundersen.

Fredag kommer selveste Nerdelandslaget, med komiker og TV-profil Hasse Hope i spissen. Utover ettermiddagen skal det være panelsamtaler og konserter. Kommunikasjons-dude Gundersen håper flere nysgjerrige tromsøfolk tar turen innom arrangementet i løpet av helga.

– Jeg har en oppfordring: Hvis du har noen i nær krets som gamer, så bør du komme innom eller følge direktesendingen og ta del i miljøet. Nå kan du få et grunnkurs i gaming-lingo (språkbruk) og kultur. Vi trenger at flere ser innsatsen som legges inn, anerkjenner miljøet og håper at det kan åpne dørene for flere arrangementer av denne typen, sier Gundersen.