Ida Kathrine Balto er film- og markedssjef i Aurora Kino. Hun er godt fornøyd med kinosommeren.

– Det har gått kjempebra og vi kan takke filmene «Barbie» og «Oppenheimer». Vi har også hatt litt på «Mission Impossible», men den druknet litt i «Barbenheimer», sier Balto.

– Hva er det med disse filmene som trekker kinopublikum?

– Begge disse to filmene har sterke historier og figurer. Det appellerer til de fleste med aktuelle problemstillinger. Videre så er nok TikTok en viktig faktor. Der har det virkelig tatt av, først med «Barbie», forteller Balto.

GODE BESØKSTALL: Det er flott når det flyter med popkorn, sier film- og markedssjef i Aurora kino Ida Kathrine Balto som her er avbildet i på kino. Foto: Privat foto

Ser filmene flere ganger

«Barbie» og «Oppenheimer» hadde première samme dag. Balto forteller at mange har sett begge filmene:

– Sammenhengen mellom disse to filmene gjorde at det ble en greie at folk må se begge filmene. De som skulle se Barbie-filmen har dratt for å se «Oppenheimer» og omvendt. Mange har sett dem samme dag.

Balto forteller at begge filmene appellerer til mange og at de tas imot på mange ulike måter:

– Andre er opptatt av dypere temaer i filmene, som feminisme og kjønnsforventninger i «Barbie», og moralske og historiske problemstillinger i «Oppenheimer».

Noen kinogjengere kommer tilbake flere ganger for å se disse filmene:

– Når det gjelder disse to filmene har ikke sola vært noe stort hinder. Noen har sett dem opp til to-tre ganger. Filmene kommer til å fortsette å rulle og gå, forteller Balto.

SAMME PREMIÈREDATO: Balto forteller at sammenhengen mellom Barbie og Oppenheimer gjorde at det ble en greie at folk må se begge filmene. Foto: Folkebladet DCX

Flere besøkende enn for et år siden

Fokus kino i Tromsø har hatt rundt 19.000 besøkende i juli i år mot rundt 14.000 for ett år siden, forteller Balto:

– Nå i juli ligger Fokus kino på rundt 4-5.000 flere besøkende enn det vi hadde i fjor sommer.

Håper flere finner igjen kinomagien

Flere år med pandemi har satt spor i folks kinovaner. Balto håper på flere besøkende fremover:

– Det å snu vaner går fort, men det kan være litt vanskelig å snu tilbake, sier Balto, og legger til:

– Vi håper folk ser at det er gøy å gå på kino og at folk finner tilbake til kinosalene. Her kan man ta det med ro og fred og få seg en pause i hverdagen.

STERKE FILMER: Balto forteller at mange strømmer til kinoene for å se «Barbie» og «Oppenheimer». – Det appellerer til de fleste med aktuelle problemstillinger, sier Balto som her er avbildet i forbindelse med en filmfestival. Foto: Jamie Michael Bivard

Streik i Hollywood kan påvirke kinoprogrammet

Det pågår for tiden en storstilt streik i Hollywood. 160.000 manusforfattere og skuespillere streiker sammen for bedre lønnsvilkår og strammere reguleringer rundt filmbransjens bruk av kunstig intelligens:

– Noen filmer har fått premièren sin flyttet. Det kan være fordi de ønsker å fylle opp neste års filmprogram. Vi håper ikke dette blir å påvirke kinoprogrammet i altfor stor grad, sier Balto

Hun tror likevel Fokus kino vil kunne gi folk gode kinoopplevelser utover høsten. Flere norske filmer har premiere i høst:

– Det kommer flere norske storproduksjoner. Det er to norske familiefilmer. Så er det «Lars er LOL» og «Hør her'a!», og ikke minst filmen «Sulis», som de kaller arbeiderbevegelsens egen film fra gruvebyen Sulitjelma. Til jul dukker det opp en del barnefilmer og krigsfilmen «Konvoi».

– Vi gleder oss til å se flere på kino. Det er flott når det flyter med popkorn, sier Balto.