Tirsdag kveld, ti år etter at siste program av «Du skal høre mye» ble spilt inn, var de var de gamle sirkushestene Trond Myhre (55) og Tore Skoglund (65) tilbake i sagmuggen på Rorbua.

Og selv om mange øl er drukket siden sist de opptrådte for publikum sammen - og Rorbua att på til er flyttet - utelukker ikke de rutinerte herrene at det kan bli mer «Du skal høre mye».

- Nei, det er slett ikke umulig. Winston Churchill var 70 da han ble statsminister første gang. Og nylig ble Astrid Nøklebye Heiberg statssekretær i en alder av 77. Så det er håp for oss også. I tillegg trives vi jo i hop, sier Myhre.

Satser internasjonalt

NRK valgte i sin tid valgte å legge ned det superpopulære programmet, med fast seerskare på 700.000. Men Myhre vil ikke la seg stoppe av en rikskringkasting som ikke vil ha gode vitser og historier.

- I dag trenger man jo bare et revekostyme og en datamaskin, så har man plutselig 100 millioner seere, ler Trond Myhre, med referanse til Ylvis-brødrenes eventyrlige suksess.

- Ja, vi satser på Amerika. Norge blir for lite for oss, ler Skoglund, før Myhre legger ut om en historie om TV-programmets popularitet på Borneo - av alle steder.

- De forsto jo ikke en dritt av det vi sa. Men de syntes det var artig å se på programmet fordi det var så mye latter og fliring, smiler Myhre.

Ukentlige SMS

Tore Skoglund sier at han ukentlig får SMS fra folk som lurer på om de ikke skal hive seg til igjen.

- Jeg var på tur i Oppland og Hedmark nylig. Og for hvert sted jeg kom så var det noen som spurte om det var liv i Myhre og om vi ikke skulle komme med nye program. Og det var folk i alle aldre - fra førtiåringer og langt inn i støvets alder, sier Skoglund.

I går kveld hadde de to kommet sammen for å mimre litt i forbindelse med lanseringen av Myhres egne Rorbua-akevitt.

Men gjensynet med «Du skal høre mye»- komplett med den velkjente «Skal vi ikke være dus»-introen og besøk av pelementmaker Karl-Gustav Gjertsen - kommer ikke uten et visst vemod.

- Jeg savner gamle Rorbua. Det var et eget miljø. Det var en egen eim av parfyme, gammel tobakk og knuste ølglass som satt i veggene. Det blir ikke det samme i andre lokaler, sier Myhre.

Vemodig

Både Myhre og Skoglund savner også en rekke av de faste gjestene - som nå har gått bort.

- Det er de beste som har forlatt oss. Folk som Kjell Robertsen, Petter Rønning og Snorre Tindberg. Det er folk vi gjerne mimrer tilbake om, sier Skoglund.

Myhre mistet også nylig sin gode venn Lage Fosheim - velkjent fra Monroes og fra norsk musikkliv.

- Vi hadde et tett forhold. Han var én av dem som levde for gleden og hyggen og som var glad i det gode liv. Dette vi gjør nå er helt i hans ånd, sier Myhre.

Savner programmet

Karl-Gustav Gjertsen var et av de faste innslagene gjennom 16 år med «Du skal høre mye». Han savner programmet den dag i dag. - Som TV-seer så gjør jeg det ja. Det var høye seertall hver uke, men likevel la NRK det ned. Det neste blir vel at Kongens tale blir tatt av, ler Gjertsen.   Han savner samholdet og forberedelsene til sending fra tiden med «Du skal høre mye». - Det var mye artig. Jeg husker at jeg hadde problemer hver gang jeg skulle gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen. Det var mye rart i kofferten og like enkelt å forklare innholdet for kontrollørene - som ikke hadde så mye humor, sier Gjertsen.

Turné

Et comeback for programmet tror han likevel ikke er realistisk. - Nei, jeg tror ikke det. Den tiden er nok forbi. Men jeg og Tore har holdt kontakten og skal faktisk på turné i høst. Vi starter i Bodø og drar nordover. Det blir mye humor, lover Gjertsen.

Karl-Gustav Gjertsen Foto: Tom Benjaminsen