7. – 11. september er det klart for den 10. utgaven av TIFF Junior på Verdensteatret i Tromsø.

Det er med andre ord en jubileumsutgave av filmfestivalen, som i 2013 startet under navnet «Verdens Beste – Tromsø barnefilmfestival». I 2018 gikk den gjennom noen profiljusteringer og endret i den forbindelse navn til TIFF Junior.

Bevilget støtte

Men fremdeles er det barn mellom 3 og 15 år som er hovedpublikummet, og de skal få servert gode, internasjonale kvalitetsfilmer. Akkurat på samme måte som det voksne kinopublikummet får det hver januar under den større Tromsø International Film Festival.

10 år med et kvalitetsfilmfokus til de yngste kinogjengerne har blitt lagt merke til også utenfor Tromsø. Derfor har Norsk filminstitutt (NFI) bevilget 450.000 kroner til tre barnefilmfestivaler, deriblant TIFF Junior. De to andre er barnefilmfestivalen i Kristiansand og Voss Barnefilmfestival.

Og nylig ble det klart at NFI setter av seks millioner kroner øremerket til produksjon av barnefilm. I tillegg til allerede eksisterende støtteordning for tiltak som aktiviserer barn og ungdom i planlegging, programmering og gjennomføring av prosjekter på etablerte arenaer for film og spill. TIFF Junior er aktiv i alle disse satsingene.

To år med stengte kinoer

– Nå ser det ut til at kvalitetsfilm for barn kan få et etterlengtet løft her i landet, sier Astrid Aure, festivalsjef for TIFF Junior og prosjektleder barn og unge i Stiftelsen Tromsø internasjonale filmfestival.

– At TIFF Junior er blant tre barnefilmfestivaler i landet som får støtte, viser at vi gjør en god og viktig jobb. Det er svært gledelig å kunne bidra til å gi gode filmopplevelser for barn og unge, sier hun til iTromsø.

Etter to år med pandemistengte kinosaler er det viktig å få det yngste kinopublikummet tilbake i kinosetene.

– To år er lang tid for barn og unge, og flere årskull har mistet muligheten til å oppleve filmmagi på det store lerretet. Vi har en jobb å gjøre med å la dem få ta igjen det tapte, sier Aure.

Smal film gjør horisonter større

Hun håper barnefamilier og ungdom hiver seg med når festivalen starter onsdag 7. september og blir værende i det hyggelige og spennende kinomørket ut uka. For de har et godt og variert festivalprogram.

– TIFF Junior fremelsker de originale filmene, både i betydningen nyskrevne og særegne, sier Aure.

Det betyr filmer på flere språk. Noen vil kun bli vist på TIFF Junior. For i likhet med TIFFs årlige «voksenvariant» i januar vises det smal film for å gjøre seernes horisonter større.

– Barnefilm er så enormt mye mer enn «Disney-universet». Barna ønsker selv å utvide sine horisonter gjennom film. Filmene vi viser er mer mangfoldige og inkluderende, og vi ser at barna ofte identifiserer seg selv mer gjennom handlinger og karakterer i de filmene vi velger, sier Aure.

Gratiskonsert i Storgata

Men barn er akkurat som voksne–en variert gruppe–og de unge kinogjengerne som sverger mer til Hollywood får også de behovene dekket under festivalen.

På tre av filmene vil det i tillegg være live dubbing. To på samisk og én på norsk.

En av de norske filmene som fremheves på TIFF Junior i år, og som får gjestebesøk av skuespillere, regissør og egen temadag, er animasjonsfilmen «Helt Super», regissert av Rasmus A. Sivertsen.

Og på lørdag 10. september kan kinopublikummet trekke ut i Storgata da artist Heidi Solheim skal holde en utendørs gratiskonsert.

– Den er selvsagt gratis for alle, sier Aure.

Her er programmet til årets TIFF Junior.

GRATISKONSERT: Heidi Solheim holder gratiskonsert i Storgata i forbindelse med TIFF Junior. Foto: Daniel Lilleeng

Får hjelp med åpningsfesten

Aure avslører at TIFF Junior-gjengen har fått med seg Rabalderfestivalen på laget.

– Barna i Tromsø er vinnerne når vi slår oss sammen med Rabalderfestivalen om årets åpningsfest. I juni viste Rabalder at de kan lage knallstemning for små og store, og nå hever vi lista for moro på åpningsfesten, sier hun.

Feståpningen er lagt til Rådhusparken. Der blir det en rekke forskjellige aktiviter for de oppmøte, samt konsert med Tromsø-bandet HOMO.

– Det blir masse god energi og superbra stemning, sier Vasil Gjuroski, festivalsjef for Rabalderfestivalen i Tromsø.