I fjor besøkte redaktør Carl Åkerlund i tidsskriftet Provins, Norrländsk litterär tidsskrift, Tromsø for første gang. Han var her for å gjeste litteraturfestivalen Ordkalotten, og ble da helt bergtatt av byen:

– Jeg var i Tromsø hele helgen og satt igjen med et inntrykk av dette er en utrolig vital kunst- og kulturby. Selv om det er en ganske liten by bor det likevel mange virksomme forfattere, poeter og kunstnere der. Ordkalotten er også en riktig bra litteraturfestival, og jeg har vært på mange, sier Åkerlund.

Da Åkerlund kom hjem til Umeå fra Tromsø bestemte han seg for at Provins måtte vie en hel utgave til Tromsø og kulturlivet her.

– Tromsø er en levende og aktuell by som føles internasjonal. Umeå føles som en liten versjon av Stockholm, men Tromsø føles ikke som en liten versjon av Oslo, sier han og fortsetter:

– Det er mer som arktisk metropol, synes vi.

SLIK SER DEN: Dette er utgaven som har tekster fra og om Tromsø.

– Inspirerende

«Tromsø är en självklar referenspunkt för hela Nordkalotten. Den internationella forskningen och turisme som flockas hit vittnar om att sta den också befinner sig i de globala händelsernas centrum, i och med klimatkrisen och den ökade militariseringen av Arktis. Ett pulserande stadsliv tätt inpå jungfruliga nejder rika på råvaror att exploatera. Och vid sidan av detta, eller som en del av det, en mångfacetterad och vibrerande konst- och litteraturstad.»

Dette skriver Åkerlund i sin leder til Provins. Tidsskriftet har vært utgitt fire ganger årlig siden 1982 og setter søkelyset på litteratur og kultur med hele Sverige som dekningsområde. Magasinet består av litterære tekster og poesi, samt fargepresentasjoner av hele kunstverk.

– Tromsø er en inspirerende by. Det er en stor variasjon og mange ulike uttrykk her. Det er ikke bare én type forfattere. Det er samiske poeter som skriver vakkert og sterkt om kolonikamp, det er kjempesterke prosaforfattere fra forfatterstudiet og variert samtidskunst som kommer ut fra Kunstakademiet, sier Åkerlund.

Få fram bredden

– Du satt igjen med et veldig godt inntrykk av Tromsø, men hvordan gikk du fram for å få bekreftet dette i utgaven?

– Jeg fikk god hjelp fra dem som jobber med Ordkalotten. De sendte meg en lang liste og oversikt over hvem jeg bør få med og jeg syntes alle var interessante, så det var egentlig bare å plukke.

I utgaven er det tekstbidrag fra Mari Andreassen, Ron Røstad, Hanne Gudrun Gulljord, Therese Bakkevoll og Tor Eystein Øverås og poesi signert Rauni Magga Lukkari, Mary Ailonieida Sombán Mari og Morten Wintervold, en tegneserie av Anneli Furmark om Cora Sandel samt presentasjoner av verk fra kunstnerne Kristin Tårnes og Marsil Andjelov Al-Mahamid.

– Vi valgte ikke bare novelleforfattere eller poeter, men forsøkte å få fram nettopp den bredden jeg fikk inntrykk av at er i Tromsø, sier Åkerlund.

Releasefest

Denne helgen returnerer Åkerlund til Tromsø og Ordkalotten. Da skal utgaven ha en releasefest på Tromsø Kunstforening, med blant annet høytlesning av diktene til Mary Ailonieida Sombán Mari og samtale med flere av bidragsyterne.

– Det blir gøy. Jeg skulle jo gjerne hatt en releasefest i Sverige og invitere over alle bidragsyterne, men det ble litt for kostbart. Det er billigere å fly meg til dere enn omvendt, men jeg er bare glad for å reise tilbake.