Få balletter er så kjent som «Nøtteknekkeren», førjulseventyret der lille Clara drømmer seg bort og møter både musesoldater og sukkerstenger, snøfnugg og blomster – og alle attpåtil danser.

Etter fire års pause har Kulturskolen i Tromsø bestemt seg for å sette opp «Nøtteknekkeren» igjen, med premiere neste fredag.

– Vi satt opp «Nøtteknekkeren» i 2006, 2007, 2010 og så nå i år, så det blir vel fjerde gangen, forteller Sally Parkinson som er avdelingsleder for dans på kulturskolen.

Men fire års pause var mer enn nok.

– Det var på tide å sette den opp igjen. Det er fint for elevene som også hadde mindre roller og nå er større, at de får være med i mer krevende og større roller, og så er det jo en utrolig fin forestilling som virkelig får folk i julestemning, smiler Parkinson.

Større oppgaver

Førstkommende mandag rykker «hele» Tromsøs dansemiljø inn i Kulturhuset, med fire intensive øvingsdager, før forestillinger fredag, lørdag og søndag.

iTromsø møtte grad 4-partiet, som består av 10- og 11-åringer, som nå er klare for større oppgaver enn for fire år siden.

– Sist gang var vi små kyllinger, nå har vi fått mye mer å gjøre, sier Kristine Hansen (11).

Dette partiet skal blant annet danse snø, flaggbærere i krigen, fløytedansere og russere. De er også med i finalevalsen til slutt.

– Det er veldig artig, men det er mye å gjøre. Det blir ganske hektiske dager, sier Taisija Liaimer (11).

Kristine Hansen (11), Taisija Liaimer (11) og Ragnhild Buvik Lundesgaard (11), har alle danset siden de var fem år gamle.

– Man blir selvfølgelig ganske nervøs på premièredagen, men så går det seg til. Vi øver jo mye og er jo flinke, så vi håper mange kommer og ser på for å se hvor flinke vi er, sier Ragnhild Buvik Lundesgaard (11).

Jentene er i hvert fall klar på hvor mye de gleder seg.

– Det er bedre enn å ha bursdag, sier Kristine Hansen.

– Årets høydepunkt, skyter Taisija Liaimer inn.

250 dansere

Rundt 250 dansere i alderen 7-19 år er med på oppsettingen.

– Danselærerne er også med og så er det faktisk noen eldre papper som har små roller som nissepappa, far i huset og gårdsfolk. Jeg tror noen av jentene synes det var litt pinlig å ha pappaen med, men så har de sett at det blir ganske bra, smiler Parkinson.

SVINGER SEG: Jentene viste fram sine dansekunster. Foto: Tom Benjaminsen