Som en del av markedsføringen av "Mot naturen" la fem bukseløse menn iført kun ryggsekker, luer og turjakker ut på joggetur på festivalområdet til Berlin internasjonale filmfestival ved Potsdamer Platz og kinoene Cinemaxx og Berlinale Palast.

Ifølge Aftenposten var reaksjonene på stuntet blandede. Noen kalte de løpende nordmennene idioter, mens andre ristet på hodet. Likevel lo de aller fleste og ropte muntre tilrop til løperne.

Politiet slo til

Tysk politi lot seg imidlertid ikke imponere. Syv politikonstabler ble satt inn for å få en stopp på nakenløpingen.

- Det denne gjengen har gjort er i strid med tysk lov. Det er ikke tillatt å løpe naken rundt i gatene i Tyskland, sa aksjonsleder Martin Werle fra Berlin-politiet til Aftenposten.

- Ikke dramatisk

- Det var helt udramatisk, opplyser imidlertid juniorprodusent og tromsøværing Ragna Nordhus Midtgard.

Hun forteller at politiet først ikke skjønte hva de holdt på med.

- Men da vi viste dem den ikoniske plakaten med rumpa til Giæver forsto de hva det var som foregikk, og forklarte at vi kanskje ikke burde gjøre det igjen. De var veldig hyggelige og vi inviterte til og med flere av dem på filmvisningen, sier Midtgard.

Oppstyr

Hun forteller at det var hovedprodusent Maria Ekerhovd og distribusjonsansvarlig Øistein  som sto bak nakenstuntet.

- Vi skulle jo til Berlin og måtte gjøre noe for både å markedsføre filmen og feire. Refseth og Ekerhovd tenker litt utenfor boksen, sier hun.

Og etter alt å dømme ble stuntet en suksess.

- Mange lo, plystret og ropte. Det skapte veldig mye oppstyr, og det var masse tysk presse tilstede, sier Midtgard.

- Går bra

Nordmennene risikerer nå ei bot på 50 euro hver for å ha løpt naken i den tyske hovedstaden.

- Men jeg tror ikke det blir noen reaksjoner. Politiet syntes etterhvert det var veldig morsomt. De spurte til slutt om hvor de kunne finne informasjon om filmen. De måtte bare avklare hva det var som skjedde, og da de skjønte at det bare var hyggelige nordmenn som hadde laget film ordnet det seg, sier Ekerhovd.

Mandag kveld er det premiere på filmen.

- Det blir en litt mer seriøs feiring da. Vi skal ha mottakelse ved ambassaden med statssekretæren. Vi skal samtidig feire 25-årsjubileumet til TIFF sammen med TIFF-gjengen, forteller hovedprodusenten.

Ole Giævers nakne bakdel har blitt en snakkis både i Berlin og i Toronto. Foto: Mer film