Pingvinhotellet som åpnet i fjor høst, er ikke som andre pasienthotell. Totalt 16 kunstnere der de fleste har tilknytning til Nord-Norge, har nemlig blitt hyret inn for å bidra til utsmykningen av hotellet. Fredag var kunstner Inge Pedersen (53) opprinnelig fra Alta på plass for å montere opp sine keramiske verk som henger på to vegger i spisesalen.

– Temaet i bestillingsverket er kontrast. Sykehuset er et veldig spesielt sted, hvor menneskelivet både starter med fødsel og slutter med døden. Jeg jobber med mørke og lyse farger, som begge gir spesielle assosiasjoner her. Jeg håper kunsten kan glede pasientene her, sier kunstneren, som må komme tilbake til UNN for å ferdigstille en søyle i inngangspartiet senere i vår.

Kunst som trøst

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har kjøpt inn mye variert kunst helt siden 50-tallet, spesielt fra nord. Primus motor for dette har vært Helga Jentoft, som i dag leder kunstkomiteen.

– Kunst skaper oppstemthet i livet, og det er spesielt viktig i et sykehusmiljø. Her har vi alvorlig syke og pårørende, og da er det fint å gi dem noe pent å se på slik at de kan glemme sykdom for en liten stund. Kunst kan gi trøst i en vanskelig tid, sier hun.

Vil tilby kunstvandring

71-åringen er pensjonert som sykepleier, men hun er fortsatt svært aktiv ved UNN. Hun har vært tilknyttet sykehuset i 45 år, og hun har ingen planer om å gi seg før all kunsten på sykehuset er katalogisert og gjort tilgjengelig. Nå jobber de blant annet med å katalogisere all kunsten på UNN for å gi et komplett bilde av kunsten.

– Det er snakk om flere tusen verk og mye av det er fra tida da sykehuset var i Strandvegen. Vi har blant annet et av de første verkene laget av kunstner Marit Bockelie. Jeg vet ikke om sykehuset har Tromsøs største kunstsamling, men det er ikke langt unna sannheten. Vi skal også lage en brosjyre som guider folk til de ulike verkene som en egen kunstvandring. Mye av kunsten her er malt rett på veggene, for eksempel i hovedkorridoren, sier hun.

Nordnorsk kunst

Per nå er 15 av totalt 16 kunstverk på plass på pasienthotellet. Verkene gjenspeiler et mangfold, og består blant annet av fotografier, malerier, tekstilkunst og grafikk for å nevne noen. De fleste av kunstnerne har tilknytning til Nord-Norge, noe som var viktig for kunstutvalget.

– UNN er et sykehus for alle i nord, og da er det fint at kunsten også avspeiler dette. Alle verkene er plassert lett tilgjengelig, som i heishallen eller i fellesområdene. Det er verdifull kunst som fortjener å bli sett, og hvert verk har en prislapp på mellom 50.000 og 200.000 kroner, sier Jentoft.

SNART FERDIGSTILT: 15 av de 16 kunstverkene er nå montert og ferdigstilt på Pingvinhotellet. Keramikkunstner Inge Pedersen monterte sine verk fredag som denne blå keramikkveggen i bakgrunnen. Helga Jentoft, leder i kunstkomiteen ved UNN er glad for at kunsten nå er på plass. Foto: Siv Eli Vuolab
FINPUSS: Kunstner Inge Pedersen er opprinnelig fra Alta, men er nå bosatt i Oslo. Han har laget to store verk som nå er montert i spisesalen på Pingvinhotellet, der det ene er mørkt og det andre er lyst og gyllent. Her gjør han siste finpuss under monteringen fredag. Foto: Siv Eli Vuolab.
MANGFOLD: Den nye kunsten på Pingvinhotellet er laget av kunstnere fra hele Nord-Norge og er mangfoldig i sitt uttrykk. Inger Johanne Rasmussen har blant annet laget dette bildet av tovet ull, som besøkende kan nyte synet av. Foto: Siv Eli Vuolab.