Kort oppsummert

  • Flere aktører i Tromsø organiserer en minnerik vinterferie for ungdom for å redusere isolasjon og digital overbelastning.

  • Tilbudet omfatter kino- og teaterbesøk, og sikter å bidra til sosialisering og redusere ensomhetsfølelsen mange unge kan oppleve.

  • Programmet kan også bidra til å redusere ungdomskriminalitet ved å tilby trygge og meningsfulle aktiviteter.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

Digitale medier tar stadig større plass i unges liv. Mange velger heller å se en film på Netflix, i stedet for å gå på kino eller teater.

Teatersjef på Hålogaland Teater Egill Pálsson mener det likevel er gode grunner for å ta turen på teateret i vinterferien.

– Teater er noe helt annet enn film. Opplevelsen er helt annerledes, i tillegg til at alt skjer direkte foran deg. Det er bare å komme seg ut av «vinterferiesengen», sier han.

TEATER ER ANNERLEDES: Egill Pálsson sier at teateret må oppleves og sikter til deres ferskeste musikal «Little Shops of Horrors», som har premiere til helgen. Foto: Vithushan Packiyarajah

Mange sitter alene

Silje Olsen Engenes, som er informasjonsansvarlig på Tvibit forteller at mange unge kan slite med ensomhet i feriene, og at et slikt opplegg kan hjelpe.

– Det er gjerne mange unge mellom 13 og 19 år som bare sitter hjemme og ikke gjør noen ting. Men et slikt program kan bidra til at de får mulighet til å ta med seg venner, og gjøre noe, sier hun.

Det er noe ved teateret som også hjelper mot ensomhet, mener Pálsson.

– Forestillingene opplever du sammen med andre, og det betyr at man ikke er alene om opplevelsen, sier han.

Engenes sier også at flere vil være med når de vet at tilbudene er billige, eller gratis.

– Vi vil prøve å være der for ungdommen, og legge opp til at de kan komme seg ut av huset, sier hun.

POSITIV: Silje Olsen Engenes sier at aktivitetene i vinterferien kan hjelpe mot at barn føler seg ensomme. Foto: Vithushan Packiyarajah

Kan bidra til å redusere ungdomskriminalitet

Ungdomskriminalitet er noe som har tatt seg opp de siste årene. Kinosjef Sebastian Henriksen mener at det er viktig at ungdommen har en trygg arena.

– Det er viktig med disse tilbudene, spesielt i vinterferien hvor mange foreldre er på jobb. Da er det mange unge som ikke helt vet hva de skal gjøre, sier han.

Engenes sier seg enig i dette:

– Det vil alltid være noen som faller utenfor uansett, men vi håper at ulike aktiviteter i vinterferien kan føre til at selv dem som er utenfor kan finne glede i det, noe som kan snu på den hverdagen de har, sier hun.

Etter pandemien har Pálsson opplevd noen «mindre gunstige» situasjoner i byen, i forhold til ungdommer. Han har en klar oppfordring til dem som skal på aktivitetene i vinterferien.

– Få med dem som har falt utenfor, og dra i grupper. Jeg tror de opplevelsene man får kan være meget avgjørende, sier Pálsson.

Han sikter til egen erfaring.

– I 1986 ble jeg dratt med til kinoen av broren min for å se på filmen «Little Shops of Horrors». Den opplevelsen gjorde at jeg fikk en interesse for noe som jeg nå 30 år senere, har en teaterpremière på. Dette er små ting som kan forandre måten folk ser på livet, sier han.

VIKTIG MED TRYGG ARENA: Sebastian Henriksen, som er kinosjef på Aurora kino mener det er viktig at unge har et sted å gå til når de ikke vet hva de skal gjøre. Foto: Vithushan Packiyarajah

Slik får de med unge

For å få frem budskapet, annonserer de på sosiale medier. Engenes forklarer at det er ulike publikum på ulike plattformer.

– Vi ser at de voksne følger mest med på Facebook, og de formidler det gjerne videre til barna. På Instagram og TikTok henger ungdommen 100 prosent med. Dette er kanaler vi bruker mye, sier hun

– Det henges også opp plakater på skolene, og det vises på skjermene på skoler som har annonseskjermer, så vi håper unge blir med på moroa, avslutter hun.