Øyvor Volle Øyvor Volle Foto: Ronald Johansen

Det er Nordlysfestivalen som står bak samarbeidet med Mariinsky-teateret i St. Petersburg, og som har trukket i trådene slik at Arctic Philharmonic Orchestra nå tar turen til et av de beste konsertlokalene i verden med plass til 1.100 publikummere.

Det norske orkesteret som ble etablert i juni 2009, består av ensemblet fra Bodø Sinfonietta og Tromsø Kammerorkester, supplert med medlemmer fra Divisjonsmusikken i Harstad og Landsdelsmusikerne i Nord-Norge.

Historisk begivenhet

Direktør for Nordlysfestivalen, Ulf Jensen, er naturlig nok storfornøyd med at det norske orkesteret får anledning til å opptre i Mariinsky-teateret.

- Dette er en historisk begivenhet for norsk kulturliv i tillegg til at det er en fantastisk mulighet for det nye nordnorske orkesteret til å presentere seg for et stort og meget kulturinteressert internasjonalt publikum, sier Jensen.

Les også: Ser mot øst.

At et norsk orkester klarer å trekke fulle hus i et så enormt konsertlokale i Russland, forklarer han på følgende måte:

- Det har vært stor interesse i St. Petersburg for "det norske orkesteret" som de sier her. Konserten har vært godt markedsført og et tyvetall ulike medier har allerede omtalt denne begivenheten. Noen gjør det hver dag nå.

Dagen før konserten arrangeres en stor mottakelse i Marmorpalasset etter invitasjon av det norske generalkonsulatet og Nordlysfestivalen. Der vil flere hundre gjester få en smakebit på både norsk kultur og mat i samarbeid med Eksportutvalget for fisk.

- En suksess

I tillegg presenteres en danseproduksjon fra Dansearena Nord i samarbeid med det russiske Kannon Dance Centre med to forestillinger et annet sted i byen.

I løpet av de to dagene dette arrangementet varer, vil det bli arrangert en rekke møter og seminarer mellom de rundt 80 representantene for politikk, administrasjon, næring, forskning, utdanning, finans og reiseliv som er med på reisen fra Tromsø.

- Oppslutningen om dette fra russisk side har vært gledelig. For reiselivets del kan nevnes at rundt 70 representanter for russisk reiseliv har meldt seg på et særskilt seminar for denne gruppen, forklarer Jensen, som dermed ikke er i tvil om at Nordlysfestivalens fremstøt, som de har valgt å kalle "Polar Nights i St. Petersburg" allerede nå kan betraktes som en suksess, både når det gjelder arrangementet og publikumsoppslutningen.

Ulf Jensen Direktør Nordlysfestivalen presentasjon av festivalprogrammet for 2010 Festival Foto: Helge Matland