– Dette er en svært bevisst satsing fra vår side. Både fordi vi som festival har et ønske om å skille oss ut, samtidig som vi ønsker å snu oss mot en annen kultur og få til en varig satsing på blant annet nordområdene, forklarer direktør for Nordlysfestivalen, Ulf Jensen.

Vil bevisstgjøre publikum

Han forklarer at de blant annet ønsker å bevisstgjøre folk om at det finnes en annen kultur enn den angloamerikanske, som han peker på har vært sterkt dominerende i etterkrigstiden.

– Du kan si at vi med årets satsing forsøker å åpne øynene for flere enn oss selv om at det finnes andre interessante kulturer, og at dette sånn sett er et aldri så lite politisk statement.

Tirsdag formiddag presenterte festivaldirektøren programmet til neste års Nordlysfestival som går av stabelen 28.januar til 5.februar.

I løpet av de ni dagene festivalen pågår, vil totalt 450 utøvere stå bak 40 konserter. 10 av disse vil være gratis for publikum. Og flere av utøverne Nordlysfestivalen kan lokke med er altså fra

Første gang i Norge

– Vår største satsinger i 2011 blir The State Hermitage Orchestra fra St.Petersburg. Dette er et av de dyktigste orkestrene i hele Russland, og de to konsertene de skal ha under festivalen blir uten tvil både musikalske og kulturhistoriske begivenheter, forklarer Jensen.

Orkesteret, som har tilholdssted ved det berømte Vinterpalasset i St.Petersburg, vil gi to konserter under Nordlysfestivelen, én med pianosolisten Mikhail Petukhov og én operagalla med sangere både fra Mariinsky teateret og Den Norske Opera.

Faktisk blir det første gang de gjester Norge, til tross for at orkester har en omfattende turnévirksomhet.

I tillegg til besøk fra Russland kan Nordlysfestivalen også friste med storfint besøk fra både Kina og Polen.

– For første gang gjester et utvalg av Hong Kong Chinese Orchestra Norge. Disse artistene både spiller og synger og kommer til å bli en helt spesiell opplevelse, lover Johansen, når 16 av de 95 medlemmene av orkester gjester Tromsø.

Polsk stjerne

Også den polske trompetisten Tomasz Stanko er en mann publikum bør oppleve, ifølge festivaldirektøren.

– Stanko er en stor stjerne i Polen og en av verdens fremste trompetister, skryter Johansen, som kan avsløre at Stanko skal opptre sammen med Nordnorsk Storband, som består av profesjonelle musikere med tilhold i landsdelen.

Disse blir imidlertid ikke de eneste lokale musikerne som skal bidra til neste års Nordlysfestival.

Nordnorsk Symfoniorkester, Forsvarets Musikkorps Nord-Norge, Henning Gravkrok, elever fra Kongsbakken videregående skole, vinnerne av ungdommens musikkmesterskap, Harald Bakkeby Moe og Pristine er bare noen av de norske og nordnorske innslagene under Nordlysfestivalen 2011.

– Nordlysfestivalen har som mål å ha et tilbud for alle og være en viktig møteplass for artister, publikum og samarbeidspartnere, sier Jensen.

Her kan du se Nordlysfestivalens fullstendige program.

The State Hermitage Orchestra Foto: Philippe Sobennikov
Tomasz Stanko Foto: Nordlysfestivalen
Ulf Jensen. Nordlysfestivalen. Foto: Kine Hansen