– Det er artig å bli satt pris på i et slikt selskap med utrolig mange ekstremt dyktige fotografer. Da blir man litt ydmyk, sier Audun Rikardsen.

Teknisk vanskelig

I konkurranse med 350 innsendte bidrag fra hele Norden stakk Rikardsen av med den prestisjetunge prisen Årets nordiske naturfotograf som bladet Natur & Foto delte ut torsdag i forrige uke.

– Teknisk sett er dette det vanskeligste bildet jeg noensinne har tatt. Bildet tok jeg i min hjemkommune Steigen i påsken i fjor. Da hadde jeg prøvd å få det til i et par år, forklarer 45-åringen, som til daglig jobber som professor i biologi ved UiT — Norges arktiske universitet.

– Jeg har alltid vært fascinert av hvordan det ser ut fra fiskeperspektiv når ei ørn fanger en fisk, forklarer Rikardsen.

Bildet av havørnen er tatt fra under havoverflaten med fjernstyring og et 8-15 millimeters fisheye-objektiv i et undervannshus. Det bød på utfordringer.

– Det ble veldig mange bomskudd, fordi ørnen ble skeptisk til kameraet. Det tok derfor tid for fuglen ble vant til det, påpeker han.

Sel på isfjell

Dette er imidlertid ikke første gang Rikardsen stikker av med den prestisjetunge prisen. Også i 2012 ble han kåret til Årets nordiske naturfotograf.

– Den gangen var det for et bilde jeg tok under feltarbeid på Grønland. Da fanget jeg øyeblikket i dét en sel sklir ned fra et isfjell. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle klare å vinne på nytt, selv om jeg visste at jeg hadde tatt et bra bilde, innrømmer biologen.

I tillegg til å vinne prisen for Årets nordiske naturfotograf, vant Rikardsen også prisen Årets nordiske fuglebilde og Årets nordiske landskapsbilde.

MAGISK: For dette bildet tatt på Sørfugløya, vant Rikardsen prisen Årets nordiske landskapsbilde. Foto: Audun Rikardsen
FOTOGRAF: Audun Rikardsen Foto: Tine Marie Hagelin