I forbindelse med Grunnlovsjubileet og Ytringsfrihetsåret 2014 slo fire av Nord-Norges største kulturinstitusjoner seg sammen for å produsere en opera om finnmarkpartisanenes skjebne og sviket de opplevde fra Norge, landet de kjempa så hardt for under andre verdenskrig.

Ideen bak operaen ble utvikla av operasanger Anne-Lise Berntsen (1943-2012). Hun rakk ikke å få se sin idé satt ut i livet, men hennes operaprosjekt ble fullført av komponisten Trygve Brøske og librettist Marianne Meløy.

Myte og realitet

Brøske og Meløy kobler Homers helteepos om Odyssevs med historien om krigsheltene fra Finnmark. Men i motsetning til Odyssevs, ble partisanene aldri hedret for sin dåd.

I år er det nemlig 70 år siden Finnmark ble befridd av sovjetiske styrker. Fire år tidligere, ved krigens utbrudd, flykta nær 70 partisaner over grensa til Sovjetunionen. Mange av dem dro for å unnslippe tyskernes jakt på kommunister og for å delta i kampen mot okkupasjonsmakta. Tapene var enorme. Mer enn halvparten av dem døde.

Betent tema

De falt i strid, ble tatt til fange, torturert og henretta. Sammen med sovjetiske tropper var noen av dem med også ved befrielsen av Øst-Finnmark i oktober 1944. Etter krigen hadde ikke heltefortellingene om norsk motstandsbevegelse rom for alle. Kibergpartisanene var blant dem som falt utenfor.

”KibergOdysseen” er en opera som aktualiserer en betent problematikk i nyere historie som påvirker mennesker i Finnmark den dag i dag.

Stykket har en lokal forankring, men mennesker over hele verden har kjent smerten ved å legge seg som venn og helt, og våkne som fiende.

Hovedroller

Terje Skonseng Naudeer spiller Odyssevs, den som driver historien fremover. Anneli Drecker har den sentrale kvinnelige rollen. I tillegg til de to får publikum oppleve seks profilerte operasangere og Bodø Sinfonietta.

”KibergOdysseen” er produsert i samarbeid mellom Festspillene i Nord-Norge, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, Hålogaland Teater og Barents Event.

ANNELI: Tromsøsangeren Anneli Drecker har en sentral rolle i operaen ”KibergOdysseen”. Foto: Roger Hennum roger@hennum.as