LUNHEIM: «Det enkle er det beste». Slik kan man sammenfatte det greske kjøkkenet på mange måter.

Gode, reale og ukompliserte råvarer som kombineres på spennende og uventede måter.

I dagens matspalte har jeg laget en smulepai med grønnsaker etter oppskrift fra mitt søskenbarn Lena – og har prøvd å kombinere paien med noen andre greske spesialiteter.

Paien kan godt kombineres med andre ting enn det jeg foreslår – og kan sågar stå helt på egne bein. Den holder seg godt i flere dager i kjøleskapet så lag gjerne en skikkelig ladning når dere først er i gang.

Smulepai med grønnsaker

1 aubergine

1 squash

1–2 paprika

1/2 løk

1–2 fedd hvitløk

Hakk grønnsakene og fres dem i olivenolje. Rør rundt slik at alle grønnsakene får litt farge.

1 boks hermetiske tomater

1 teskje av henholdsvis oregano, timian og basilikum. (Rosmarin funker også, men gir kraftig smak).

Salt og pepper.

150 g feta

Hell over tomatene og la grønnsakene småkoke i 15–20 minutter. Hell grønnsakene i en smurt paiform og smuldre over fetaen på toppen.

MER VEGETARISK? Rød-grønt godt

Lag en paideig av

100 g revet parmesanost

2 dl hvetemel

100 g smør

Dekk grønnsakene/fetaen med paideig og stek i ovn i 200 grader i 20 min.

Maroulosalat

Dette er også en gresk klassiker, nesten like vanlig som den greske bondesalaten.

1 liten romanosalat eller 1 hjertesalater strimles fint

4–5 stilker vårløk skjæres fint

1/2 dl dill hakkes fint

Bland sammen og hell over en dressing av 1/4 rødvinseddik, 3/4 olivenolje og 1 teskje oregano samt litt salt og pepper.

Kyllingsouvlaki

1 kyllingfilet per person

2–3 laurbærblader

1/2 sitron

2 spiseskjeer olivenolje

Salt og pepper

Kutt kyllingfilet i terninger på to cm. Legg i en skål og hell over sitronsaft, olje og krydder. La stå i minst en halvtime før du trer kyllingen på et grillspyd. Grill på høy varme i noen minutter på hver side. Det går godt an å bruke svine- eller lammekjøtt til souvlaki – bruk samme krydder.

Tzatziki

1/2 agurk raspes. Strø 1–2 teskjeer salt på raspet og la stå i ti minutter. Press ut så mye vann du klarer.

Bland inn 1–2 pressede fedd hvitløk, sort pepper, litt sitronsaft, litt olivenolje og 1–2 dl gresk (eller tyrkisk) yoghurt. Jeg liker min tzatziki «tørrere» så jeg bruker mindre yoghurt.

Strø over litt tørket mynte og pynt med to-tre oliven når du serverer.

I glassene passer det godt med lyst øl eller en lett rødvin uten for mye syre.

Vel bekomme!