I anledning grunnlovsjubileet ønsker teatersjef Nina Wester at vi også løfter blikket ut mot et kriserammet Europa. Nok en gang samarbeider Hålogaland Teater med Amnesty, og denne gangen gjør de en minifestival om nasjonsbygging i kriserammede Europa.

– Hva skjer når nasjonale institusjoner faller fra? Hvordan påvirker det menneskerettighetene i et land? Hvordan påvirker det kunsten?, spør Wester.

Dypdykk

Wester forteller at det vil bli dypdykk i konsekvensene av den økonomiske krisen som har rammet Europa de siste årene — noe festivalens åpningsdag tar grundig for seg, når direktør i Sparebanken Nord-Norge Forvaltning, Stig-Arne Pettersen, er en av foredragsholderne og vil ta for seg bakgrunnen for og konsekvensene av den økonomiske krisen i eurosonen.

– Vi ønsker å spre kunnskap. Krisen har også påvirket oss her i Norge. Lokalt kan vi se at det blant annet har kommet folk hit for å søke jobb, noe vi har en tendens til å se på som negativt, sier Wester.

Festivalen vil også se på hvilke konsekvenser dette får for kunsten og lørdag vil Ragnheidur Skúladóttir fra Lókal International Theater Festival på Island fortelle om hvordan den økonomiske krisen påvirket kulturlivet der.

Les også: Knallsuksess for Trine Lise!

Løfter blikket

I tillegg til dette vil festivalen sette søkelyset på de humanitære konsekvensene og har invitert leder for Amnesty International Spania, Esteban Beltrán, til å holde foredrag.

– Amnesty International Spania har sett på hva krisen gjør med menneskerettighetene i landet. Vi lever i en tid med mye omskifting, noe som gjør at rettigheter vi tar som en selvfølge plutselig ikke er det, sier regionleder i Amnesty International Ole G. Solheim.

– Vi ønsker at vi får løftet blikket, får innsikt og perspektiv. Diskusjonen rundt dette i Norge kan bli homogen.

Les også: Bestevenninner på samme scene!

Blogger

Dramaturg Tale Næss har, etter å ha overhørt en samtale på kafé, rekruttert fire studenter som skal følge festivalen gjennom en blogg.

– Jeg overhørte samtalen mellom noen studenter om at det brenner i Europa. Her tok de for seg alt fra arverett til immigrasjon og spurte meg selv hvorfor vi ikke hører disse stemmene. Derfor tok jeg kontakt og nå ser vi resultatet. På bloggen vil de publisere kommentarer om programmet, men også egne observasjoner og meninger om situasjonen, sier Næss.

Tre av studentene studerer ved fredsstudiet på universitetet og kommer fra Norge, Serbia, Polen og Spania.

– Krisen ble et vendepunkt for meg, sier blogger og student Vladimir Mihajlovic fra Serbia.

– Jeg hadde problemer med å finne meg jobb i Serbia. Det tvang meg til å revurdere livet, og det at jeg sitter her i Tromsø i dag er en konsekvens av det. Jeg tror krisen vil prege oss mer enn vi er klar over nå, sier Mihajlovic.

Følg oss på facebook!