VG: Artistene som skal delta i NRKs nye direktesendte fredagssatsning «The Hit» ble presentert torsdag.

Artistene som medvirker skal ikke være med i et typisk dommerpanel, men kjempe seg i mellom for å plukke ut den låten de mener har størst hitpotensiale. Blant de som kniver om låtkuppene er Jørn Hoel. – Jeg får veldig prestasjonsangst fordi jeg vil gjøre det beste ut av låten, det er veldig annerledes og en ny type utfordring for meg, sier Jørn Hoel.

Hoel skal også delta på NRK-programmet «Stjernekamp» denne høsten. Derfor blir han en svært travel og stresset mann om dagen.– Jeg får ikke sove om natta fordi jeg gruer meg så mye, sier han om «Stjernekamp» og legger til: – Man kan jo lure på hvorfor man vil seg selv så vondt.Hoel sier at det som blir den største utfordringen med å delta i «The Hit», er frykten for å skuffe den som har skrevet låten han har valgt. – Jeg håper ikke vedkommende tenker «shit, jeg ville hatt en annen artist», sier han.

Les også: Spiller konsert for Gaza.

Vil ikke skuffe

Både Aleksander With, Maria Haukaas Mittet, Simone Eriksrud og Trine Rein er enige med Hoel i at det er skummelt å ta tak i noen andres låtmateriale. I programmet skal ukjente låtskrivertalenter presentere sine låter til artistene. – Jeg er redd for å skuffe låtskriveren, sier Trine Rein og får støtte fra D'Sound-vokalist Simone Eriksrud. – Tenk på de stakkarene som kommer der med babyen sin. Det er viktig at de ikke gir seg selv om det ikke er deres låt som blir valgt ut. Låtskriving er billig terapi, sier Eriksrud. – Hva om du sier nei til en låt som faktisk blir en stor hit? – Vi har hatt skjegget i postkassa så mange ganger at det er fullt frankert, sier Eriksrud og forteller at det også har gått andre veien. – Vi har skrevet låter som artister ikke ville ha og senere gitt dem ut selv med D'Sound, sier hun. I hvert program skal to artister bevege seg mellom seks rom på jakt etter sin neste singel. Artistene vet ikke hva slags låt de ukjente låtskriverne vil presentere for dem, og låtskriverne vet ikke hvem som dukker opp i deres rom. Artistene velger to låter hver og først under direktesending vil de avsløre hvilken av de har valgt. Seerne får så mulighet til å stemme frem den låten de mener har størst hitpotensiale. En låt fra hvert program går videre til en storslått finale der den ultimate hitlåten skal kåres.

Les også: Sela Hoel vil stå på egne bein.

God respons

Konseptet, som er hentet fra Irland, er en videreføring av det som skjedde i «The Brill Building» i New York på 50- og 60-tallet. Det var et sted der artister dro for å finne hitlåter. Der gikk artistene fra rom til rom og hørte på forskjellige låtskrivere. Det var blant annet der legenden Elvis fant «Jailhouse Rock».

Marte Stokstad (36) skal lede publikum gjennom sendingene. Hun ble klar for programmet etter å ha slitt med krystallsyke.

- Det skal bli deilig å gå live. Det er noe med den følelsen. Det føles som om du skal opp til muntlig eksamen og så gjerne vil prestere ditt beste, forteller Stokstad til VG.NRK fikk inn 3162 bidrag i forkant av programstart. Til sammenligning fikk MGP inn rundt 600 bidrag.

Superprodusent Steve Lillywhite har vært med på å plukke ut de 42 låtene som kom gjennom nåløyet. Han har tidligere jobbet med noen av verdens største band som U2, Morrisey og Rolling Stones. Han har også vunnet fem Grammypriser.

Programmet som har premiere 5. september skal sendes i beste fredagstaco-tid og vil få direkte konkurranse med TV2-programmet «Idol».

Les også: Jørn Hoel selger drømmehytta.

Artistene:

Jørn HoelVenke KnutsonA1Maria ArredondoHelene BøksleVidar BuskD'SoundMaria Haukaas MittetÅge Sten Nilsen med bandAtle PettersenTrine ReinAlexander RybakAleksander WithD.D.E

The Hit på NRK Foto: Roger Neumann/VG