– Dette blir en fantastisk julepresang.

Hilde Korsæth i Nordnorsk Filmkommisjon legger ikke lokk på entusiasmen idet hun avslører at Netflix kommer til Tromsø. Allerede i januar starter strømmegiganten innspillingen av en ny julefilm.

– Sammenliknet med andre store filmproduksjoner kom dette raskt på plass, sier hun om filmprosjektet.

Lokalkjent regissør

iTromsø erfarer at Storgata og andre steder i sentrum er planlagte innspillingssteder. Det skal også vurderes å fylle vann i Alfheim-bassenget igjen, slik at den nedlagte svømmehallen kan bli location.

Korsæth tror innspillingen vil gi ringvirkninger for lokale aktører.

– Tromsø har tidligere vist seg som en fantastisk filmvennlig by, og både kommunen, Visit Tromsø og næringsforeningen har vært behjelpelig med dette prosjektet, sier hun.

Netflix-filmen er basert på boka «Snøsøsteren» av Maja Lunde. Som iTromsø tidligere har omtalt er Cecilie Mosli ansatt som regissør. Men det er ikke regissørens lokalkunnskaper som gjør at hun er ansatt.

– Cecilie og jeg har jobba sammen tidligere, så det blir artig. Vi har også fotograf og tromsøgutt John-Erling Holmenes Fredriksen med oppover, sier filmens produsent, Brede Hovland.

LOKAL: Cecilie Mosli fra Malangen og Tromsø har regi på filmen. Foto: Scanpic

Trist «feelgood»

Hovland har ikke anledning til å avsløre rollebesetningen helt enda, men produsenten tar med seg et crew på rundt 40 personer til Tromsø.

Produsenten omtaler filmen som «feelgood», selv om tematikken er av den triste sorten.

– Det handler om en liten gutt som prøver å hjelpe familien sin med å feire jul, etter at søsteren har gått bort.

Mørke og snø var blant grunnene til at Tromsø ble valgt ut som innspillingssted, ifølge Hovland.

– Tromsø har det vi trenger av miljø og natur, sier han.

Vil filme i Storgata

Det er allikevel store utfordringer med å filme i Tromsø fra midten av januar og ut i februar.

– Det er to festivaler da, i tillegg til å være midt i turistsesongen. Så det er ikke akkurat billig å komme til Tromsø på denne tida av året.  Vi ville ikke ha hatt nok penger til å komme oppover gjennom kulturmidler, sier Hovland – og hyller lokale krefter for å ha fått løsninger på plass.

En annen stor utfordring dukket også opp for filmskaperne, som har planlagt å filme i sentrum. Å bruke Storgata som location blir ikke lett, på grunn av det pågående byggearbeidet i gågata.

– Dette oppdaget vi på vår andre tur oppover til Tromsø. Nå ser det ut som om vi kan smette oss inn mellom to byggeperioder, og få skapt et fint bymiljø i Storgata. Igjen må jeg vi har blitt møtt med ekstrem velvilje i Tromsø. Både kommune, næringsforeninga, Visit Tromsø, Tvibit og Hilde Korseth har hjulpet oss betraktelig, sier Hovland.

Planen er å ha filmen klar for lansering til jula 2024, ifølge Nordnorsk Filmkommisjon.