Tromsø er allerede en kulturby, men potensialet for at det skal bli enda bedre og mer inkluderende er der. Det mener medlemmene i kulturutvalget i forkant av valget.

– I de konkrete forslagene som vi har, satser vi ekstra mye på barn og unge, sier Aps byrådslederkandidat, Kristin Røymo.

Flere konserter

I april uttalte leder i Tromsø Ungdomsråd, Brynjar Saus Andersen, at han var skuffet over kulturtilbudet for ungdom under 18 år. Hvordan skal dette endres?

– Som et av løftene våre skal vi sette av 200.000 kroner til lokalt konsertfond. Det er viktig å sikre at kulturtilbudet utvikler seg, og vi skal ha grenseløst tilbud også for ungdom under 18 år, sier Røymo.

– Med fondet kan man søke opp til 10.000 kroner til blant annet reisepenger. Det er veldig bra, sier én av medlemmene, Ragni Løkholm Ramberg.

– Vi som arrangerer konserter trenger det lille dyttet når det kommer til finansieringen. Dette vet jeg vil merkes i Tromsø, sier daglig leder ved Verdensteateret, Erling Falch.

For ungdommen

Spesielt trekker medlemmene fram «brannstasjon»-prosjektet. Lokalene i byens gamle brannstasjon som på vel 3000 kvadratmeter fordelt på fire etasjer skal huse Tvibit, helsestasjon, øvingslokaler for musikere, en scene, et studie, lager, kontorlokaler og produksjonssuiter.

– Her vil det bli få kontorer, og heller flere arenaer hvor ungdommen kan utøve musikken som øvingslokaler. Dette er en viktig arena og vi skal derfor sikre driften av denne, sier Røymo.

Mer tilgjengelig

For å løfte opp unge talenter innen kunst og kultur, har utvalget satt sammen av partiet, fått til et samarbeid med ledende kulturaktører i Tromsø.

– Vi øremerker 200.000 kroner av frivilligmillionen til ungdomsstyrte prosjekter. Disse skal administreres gjennom prosjektvugga til Tvibit. Tidligere er det byrådet som har delt ut disse, men nå kan ungdommene som sitter med en idé gå direkte til ungdommen selv, sier Røymo.

Hun mener vi ikke må for gitt at Tromsø er en kulturby.

– Kulturtilbudet er bra nå, men den politiske ledelsen i byen bryr seg ikke nok om kultur. Det har ikke vært noen god strategi eller prioriteringer. Vårt mål er at Tromsø skal være en ledende kulturby i Norge, sier byrådslederkandidaten.

– Med utvalget har vi kartlagt behovet og samlet kompetansen slik at vi kan sette kultur og kunsten på agendaen, sier Løkholm Ramberg.