Nordlysfestivalen 2011 Grace Kelly Quintet featuring Phil Woods Hovedscenen, KulturHuset Lørdag 29 januar Nordlysfestivalen 2011 Foto: Marius Hansen

Phil Woods er en av jazzens levende legender. Til høsten fyller han 80.

Siden 1954 har han gitt ut plater i eget navn. Utgivelsene er blitt utallige. Konserten under Nordlysfestivalen viste at han fortsatt har luft i lungene og en utmerket tone i hornet.

Grace Kelly er amerikansk jazz fremste vidunderbarn. For fire år siden gjorde hun sin europadebut som en bråmoden 14-åring nettopp på Nordlysfestivalen.

Allerede den gang hadde hun spilt sammen med flere av de store amerikanske jazznavnene, gitt ut flere CD-er og mottatt prestisjetunge priser.

Album sammen

Nå starter hun og Phil Woods i Tromsø en toukers turné i Europa med europalansering av deres felles album "Man with the Hat", en tittel identisk med kallenavnet Phil Woods har fått på grunn av hodeplagget som er blitt hans varemerke. Den rykende ferske CD-en ble utgitt i USA 25. januar.

Les mer om Nordlysfestivalen her.

Grace Kelly, med sin musikalske og instrumenttekniske ferdigheter langt over det man regner med å finne hos en 18-åring. Phil Woods med sin vitalitet og godt bevarte virtuositet.

De møtes på sett og vis på midten og skaper en nydelig konsert med magiske øyeblikk.

De ga sitt publikum en blanding av intrikate parafraser over standardlåter og jazzklassikere, improvisasjon og noen av Grace Kellys egne låter, blant annet albumets tittellåt skrevet som en hyllest til sin medmusiker og jazzikonet Phil Woods.

Grace Kelly er ingen stilskaper i sine komposisjoner. Hun har sin base i standardjazzen, i be-bopen og cooljazzen. Men det betyr langt fra at det bare er kopiering hun driver med.

Hun gjør flotte improvisasjoner, og musikalsk kommuniserer hun meget godt med sine medmusikere.

Beriker hverandre

Og det er nettopp i noen av duettene med Phil Woods at de magiske øyeblikkene oppstår, når de to altsaxofonistene fra hver sin ende av aldersskalaen viser at det slett ikke er noen generasjonskløft mellom dem.

De snakker samme musikalske språk, møtes som likemenn og beriker hverandres bidrag til musikken.

I tillegg til sine ferdigheter som saxofonist, fikk Grace Kelly også vist at hun er en habil sanger. Ikke minst får vi høre det i hennes Benny Carter-tribute hvor hun framfører hans "Love Song" med tekst fra hans kone Thelma Carter.